Vereniging Nederlandse Gemeenten

Voorzitter directieraad Van den Berg legt functie neer in oktober

Prof. Dr. J.Th.J. van den Berg legt per 1 oktober 2002 zijn functie van voorzitter van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten neer. Hij heeft zijn voornemen vandaag medegedeeld aan het Algemeen Bestuur en de medewerkers van de VNG. Van den Berg, die 61 jaar is, wil zich als politicoloog hoofdzakelijk gaan wijden aan wetenschappelijk werk. Hij blijft als buitengewoon hoogleraar Parlementaire Geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden.

Van den Berg is sinds 15 augustus 1996 werkzaam bij de VNG. Onder zijn leiding is het bureau van de VNG ingrijpend gereorganiseerd. Hetzelfde geldt voor de bestuursstructuur van de vereniging. Hij heeft zich daarnaast ingespannen voor de totstandkoming van een inhoudelijk gericht bestuursakkoord tussen Rijk, provincies en gemeenten in 1999 en voor de instelling van een regulier overhedenoverleg dat elk half jaar plaatsvindt.

Voordat Joop van den Berg bij de VNG kwam, was hij acht jaar directeur van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de Partij van de Arbeid. Van 1989 tot 1996 was hij hoogleraar Nederlandse politiek en parlementaire geschiedenis in Leiden.Van 1992 tot 1996 maakte hij deel uit van de Eerste Kamer voor de PvdA. Van den Berg, geboren en opgegroeid in Maastricht, begon zijn loopbaan als journalist bij het Limburgs Dagblad. Daarna was hij wetenschappelijk medewerker in Leiden en politiek columnist bij onder andere NRC Handelsblad. Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan.

Behalve prof. dr. J.Th.J van den Berg bestaat de Directieraad van de VNG uit mr.ing. C. van Tilborg en dr. W. Kuiper. De VNG heeft een kleine 300 medewerkers in dienst. Bij de zes VNG-bedrijven werken nog eens ruim 200 mensen.

Den Haag, 18 april 2002

Voor meer informatie (bijv. uitgebreid CV of digitale foto) kunt u terecht bij:
Riek Lem, hoofd Communicatie.
tel. 070 373 8472.