Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

Min VenW:Meer flexibiliteit in frequentiebeleid in Europa

Door meer flexibiliteit in het frequentiebeleid kan de Europese telecommarkt beter inspelen op marktveranderingen en nieuwe technologieën. Een voorbeeld van deze grotere flexibilteit zou de zogeheten .secondary trading. kunnen zijn. Dat hebben vertegenwoordigers van de wetenschap, operators, nationale overheden, regelgevende autoriteiten en de Europese Commissie vandaag gezegd tijdens de conferentie .Methods of Frequency Assignment and their impact on Government Strategies..

Op de conferentie, die op initiatief van staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat is gehouden in Haarzuilens, is bovendien gesteld dat schaarste aan frequenties kan worden verminderd door een flexibeler allocatiebeleid. Dit kan betekenen dat een frequentie voor meerdere diensten wordt bestemd. Op dit moment is het gebruik van frequenties internationaal vastgelegd voor enkelvoudige toepassingen, waarbij ook reserveringen worden gemaakt voor langere periodes tot zelfs enkele tientallen jaren. Door bij deze frequentietoepassing meer mogelijkheden te bieden, zou volgens de deelnemers aan de conferentie sneller op nieuwe marktontwikkelingen kunnen worden gereageerd. Wel moet daarbij in aanmerking worden genomen dat het allocatiebeleid op Europees - en wereldniveau voor langere tijd is vastgesteld en dat wijzigingen op korte termijn niet eenvoudig zullen zijn.

De deelnemers hebben bovendien gepleit voor meer samenwerking en transparantie op Europees niveau bij toekomstige frequentieverdelingen. In Europa zijn alle verdelingsmechanismen gebruikt: veiling, vergelijkende toets en toewijzing op volgorde van binnenkomst. Uit de gepresenteerde onderzoeken bleek dat veilingen in algemene zin leiden tot efficiënte, transparante verdelingen bij schaarste op de commerciële markt. De vergelijkende toets wordt met name gehanteerd als er een frequentie moet worden verdeeld op basis van de inhoud. Voor beiden geldt geen automatisme. De structuur van de lokale markt en ook de visie van de nationale overheden zal voortdurend een belangrijke rol blijven spelen.

Aan de discussie van de deelnemers lag een tweetal studies ten grondslag, die gepresenteerd zijn op de conferentie. Het Britse onderzoeksbureau Analysis heeft onderzocht op basis van welke criteria overheden komen tot de keuze voor veiling of vergelijkende toets. Prof dr. J.K. Goeree heeft onderzoek gedaan naar het effect van de structuur van de markt op frequentie-veilingen.

De conferentie werd geopend door Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat en de Spaanse staatssecretaris Tomé, voorzitter van de Europese Unie. Aan de discussies is deelgenomen door vertegenwoordigers van verschillende Europese lidstaten, de bevindingen uit de conferentie worden ter nadere bestudering aangeboden aan de Europese Commissie.

Ben Smit
070-351 7794

18 apr 02 17:05