Ernst & Young

Ernst & Young EDP Audit presenteert Global Information Security Survey 2002

18 april 2002 - Management van informatiebeveiliging moet beter: Hackers lopen in en uit zonder te worden opgemerkt

De financiële informatie en reputatie van steeds meer bedrijven lopen gevaar, omdat zij hun informatiesystemen onvoldoende hebben beveiligd. De risicos nemen alleen maar toe, omdat organisaties steeds meer elektronisch zaken doen met de buitenwereld. Ernst & Young EDP Audit concludeert dit op basis van het door haar uitgevoerde internationale onderzoek Global Information Security Survey 2002.

Enkele opmerkelijke resultaten:

* Slechts 40% van de organisaties denkt dat zij een aanval op de informatiesystemen tijdig signaleren.

* 40% van de organisaties doet geen onderzoek naar incidenten rond informatiebeveiliging.

* Storingen in bedrijfskritische systemen nemen toe - ruim 75% van de organisaties werd verrast door uitval van de informatiesystemen.

* Slechts 53% van de organisaties heeft een (soort) continuïteitsplan.

Hieruit blijkt dat de beveiliging van bedrijfskritische systemen en gegevens van sommige respondenten alarmerende gaten vertoont. Hoewel informatiebeveiliging voor veel bedrijven overal ter wereld een belangrijk punt van aandacht is, blijkt de strategie en inrichting van deze beveiliging in veel gevallen onvoldoende. Volgens Ernst & Young EDP Audit hoort de beveiliging van vitale bedrijfsinformatie op de agenda van de Raad van Bestuur te staan. Ook stellen deze internationale security experts dat veel ondernemingen informatiebeveiliging als een IT-probleem zien. Daardoor wordt vaak alleen naar de techniek gekeken en is er te weinig aandacht voor het verbeteren van het beveiligingsbewustzijn van medewerkers, opleiding/training op het gebied van informatiebeveiliging, het opstellen van contracten en procedures voor het elektronisch communiceren en handelen met zakenpartners of andere externe partijen. Tenslotte ontbreken in veel gevallen adequate test-, monitoring- en assurance-procedures.

Informatiebeveiliging moet in handen van de business komen Enerzijds is het bemoedigend dat 74% van de organisaties zegt een strategie voor informatiebeveiliging te hebben en dat 70% zegt van plan te zijn hun bedrijfscontinuïteit en herstelplannen in geval van IT-rampen te verbeteren en uit te breiden. Maar anderzijds is het zorgwekkend dat slechts 29% continuïteitsplanning als een kostenpost van een bedrijfseenheid beschouwt. 45% van de ondervraagden geeft aan dat deze kosten ten laste van het IT-budget komen. Hieruit blijkt dat veel organisaties continuïteit van de informatieverzorging nog altijd als een verantwoordelijkheid van hun IT-afdeling beschouwen; hetzelfde geldt voor informatiebeveiliging in het algemeen.

Informatiebeveiliging is te vaak een technische aangelegenheid die uitsluitend aan de IT-afdeling wordt overgelaten. Dit leidt slechts tot technische oplossingen die binnen het bedrijf niet worden begrepen en die door bedrijfsprocessen worden ondersteund. Het gevolg daarvan is dat de technische oplossingen niet of slecht worden toegepast.

Eigen personeel grootste gevaar
Hoewel 66% van de ondervraagden bekendheid van het personeel met maatregelen voor informatiebeveiliging en -procedures als een obstakel noemt voor het realiseren van een doelmatige beveiliging, beschikt toch maar de helft over motivatie- en trainingsprogrammas om iedereen bewust te maken van de filosofie en het beleid achter al die technische beveiligingsoplossingen. Bovendien geven de ondervraagden te kennen meer bezorgd te zijn over aanvallen van buitenaf (57%) dan van binnenuit (41%), terwijl uit gepubliceerde gegevens blijkt dat meer dan driekwart van alle aanvallen uit de organisatie zelf komt.

Informatiesystemen blijven kwetsbaar: het treffen van maatregelen komt moeizaam op gang
Geavanceerde virusaanvallen en wormen hebben de wereld regelmatig laten zien hoe afhankelijk het bedrijfsleven van informatiesystemen is en hoe kwetsbaar voor de gevaren die deze systemen bedreigen. Het is niet verrassend dat 60% van de 459 geraadpleegde CIOs, IT-directeuren en topmanagers te kennen geeft dat hun organisatie kwetsbaarder wordt naarmate zij meer elektronisch zaken doen met de buitenwereld. Een flinke meerderheid van de geënquêteerden geeft bovendien aan dat bedrijfskritische systemen steeds vaker met onderbrekingen te kampen hebben - 75% heeft wel eens te maken gehad met systemen die op onverwachte momenten niet beschikbaar waren. Toch beschikt nog maar 53% van de ondernemingen over een continuïteitsplan en heeft minder dan de helft van de ondervraagden een deugdelijke tijdplanning voor het herstel van hun systemen.

Elementaire beveiligingsactiviteiten
De beveiligingsactiviteiten die wel plaatsvinden, zijn vaak de meest elementaire voorzieningen, zoals firewall-beheer en bescherming tegen virussen. 40% van de organisaties stelt geen onderzoek in naar beveiligingsincidenten. Eveneens 40% van de ondervraagde bedrijven wordt niet onderzocht, ondanks herhaalde waarschuwingen dat het doorbreken van de beveiliging vaak leidt tot back doors die later door kwaadwillenden kunnen worden gebruikt. Verder past slechts 81% van de respondenten anti-virusprocedures toe, heeft 72% toegangsbeheer geïmplementeerd en doet 66% aan firewall-beheer. Dit zijn tegenwoordig absoluut noodzakelijke basismaatregelen. Het is dan ook verontrustend, vindt Ernst & Young EDP Audit, dat deze cijfers niet veel dichter bij de 100% liggen.

Conclusies en aanbevelingen
"Het huidige zakelijke klimaat eist dat managers de veiligheid en beschikbaarheid van informatie als een hoge prioriteit voor de hele onderneming beschouwen en dat zij beveiligingsproblemen tijdig onderkennen en oplossen", zegt prof.drs. Paul van Kessel RE RA, voorzitter van Ernst & Young EDP Audit in Nederland. "Organisaties die informatiebeveiliging te weinig aandacht geven of met houtje-touwtje oplossingen komen, zullen door de markt en potentiële zakenpartners in toenemende mate worden afgestraft. De informatiebeveiligingsstrategie van een organisatie moet niet alleen technische oplossingen omvatten, maar dient ook terdege rekening te houden met de aard van de risicos die het bedrijf loopt en met de bedrijfscultuur. Zon strategie moet worden gedragen door de Raden van Bestuur van organisaties, worden geïmplementeerd en moet het uitgangspunt vormen voor tactische en operationele beslissingen binnen alle geledingen van de onderneming. Een degelijke strategie kan het verschil uitmaken tussen succes en mislukking", aldus Van Kessel.

Onderzoeksmethode
In oktober en november 2001 heeft Ernst & Young wereldwijd persoonlijke en telefonische interviews gehouden met een representatieve groep CIOs, IT-directeuren en topmanagers aan de hand van een gestructureerde vragenlijst. In zeventien regios werden in totaal 459 interviews afgenomen, waaronder vraaggesprekken met 23 Nederlandse bedrijven. De antwoorden zijn vervolgens op anonieme basis geanalyseerd en verwerkt door marktonderzoeksbureau IDA. De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn voor iedere vraag volledig geanalyseerd, per land en op basis van een aantal industriesectoren. Statistisch is het betrouwbaarheidsniveau van de steekproef gemiddeld 95%, met een afwijking van plus of min 4% op het 50%-niveau. Bij het analyseren van de resultaten is gerefereerd aan eerdere beveiligingsonderzoeken van Ernst & Young - niet om directe vergelijkingen te kunnen maken, maar om trends en veranderingen te kunnen signaleren.

Internationale en Nederlandse resultaten
In sommige opzichten zijn er opmerkelijke verschillen tussen de antwoorden van internationale en van Nederlandse respondenten die deelnamen aan GISS 2002:


* Heeft een plan voor bedrijfscontinuïteit. Internationaal: 53%
Nederland: 39%

* Wijt uitval van bedrijfskritische systemen aan operationele fouten (bijv. het laden van foutieve software).
Internationaal: 25%
Nederland: 78%

* Overweegt om de activiteiten van medewerkers nadrukkelijker te monitoren.
Internationaal: 46%
Nederland: 78%

* Vertrouwt op het tijdig signaleren van een aanval op de IT-systemen.
Internationaal: 40%
Nederland: 61%

* Doet geen onderzoek naar incidenten met informatiebeveiliging. Internationaal: 40%
Nederland: 17%

* Is bezorgd over de kwetsbaarheid bij interne en externe aanvallen. Internationaal: 41% intern, 57% extern
Nederland: 39% intern, 30% extern

* Ziet bekendheid personeel met maatregelen en procedures als barrière om veiligheid te realiseren.
Internationaal: 66%
Nederland: 91%

* Noemt storingen in hardware of software als hoofdoorzaken van bedrijfsonderbrekingen.
Internationaal: 56%
Nederland: 96%

* Noemt storingen in telecommunicatie als hoofdoorzaak van bedrijfsonderbrekingen.
Internationaal: 49%
Nederland: 61%

* Gebruikt standaard beveiligingssoftware van een leverancier. Internationaal: 59%
Nederland: 96%

* Verwacht een systeem te gaan gebruiken dat mogelijke aanvallen signaleert.
Internationaal: 24%
Nederland: 52%

Over Ernst & Young EDP Audit
Ernst & Young EDP Audit is een gespecialiseerde adviesgroep van Ernst & Young Accountants. De 200 onafhankelijke en deskundige edp-auditors helpen cliënten met het optimaliseren van de kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid van de ICT en het minimaliseren en beheersen van de risicos.

De adviesgroep is decentraal georganiseerd en opereert vanuit acht regionale groepen die zich bevinden in de grotere Ernst & Young kantoren in Nederland (Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam en Utrecht). Iedere groep heeft een mix van generalisten en specialisten in huis, zodat ook regionale cliënten optimaal bediend kunnen worden. Daarnaast is in Utrecht een (inter)nationaal team van specialisten geformeerd op het gebied van ERP- en financiële pakketten (onder andere SAP, Baan, Exact, JD Edwards, Navision Attain, Axapta, Oracle, Coda en People Soft) en diverse platforms, database systemen en operating systemen (onder andere Windows NT/2000, Linux, UNIX, Lotus Notes, AS/400). Ook de specialisten op het gebied van internet, eCommerce, telecom, netwerkbeheer, informatiebeveiliging en data engineering opereren vanuit deze specialistengroep in Utrecht. Meer informatie: www.ey.nl/edp.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christa Vogelzang van Ernst & Young EDP Audit op tel. 030 259 26 04
.