ENECO

COMMUNICATIE / PERSBERICHTEN

Rotterdam, 18 april 2002

Resultaat ENECO Energie stijgt met 22% tot 202 miljoen

ENECO Energie heeft een goed jaar achter de rug. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening kwam in 2001 uit op 202 miljoen, tegenover 166 miljoen in het voorgaande jaar. De verbetering van het resultaat met 22% is vooral te danken aan een stijging van de bruto marge. De bruto marge op energie is in het verslagjaar gestegen met 24%, van 504 miljoen in 2000 tot 625 miljoen in 2001. De acquisities van EMH-Gouda en GZO-Zeist hadden een gunstig effect op de toename van de bruto marge. In totaal droegen deze beide bedrijven voor 43,5 miljoen bij aan de stijging. Alle producten (elektriciteit, gas en warmte) droegen bij aan deze gunstige gang van zaken.

ENECO Energie stelt de aandeelhouders voor om 80 miljoen (40% van het resultaat) als dividend uit te keren. Door toevoeging van het resterend winstbedrag aan het eigen vermogen komt de solvabiliteit op 38%, een stijging van bijna 8%. Omdat ENECO Energie een sterke balans en goede vooruitzichten heeft, is de credit rating van Standard & Poors in december 2001 gehandhaafd op AA-.

De omzet energie steeg met 14% van 1782 miljoen tot 2038 miljoen. Alle producten lieten in 2001 een stijging van de omzet zien. De stijging van de omzet was het grootst voor het product gas. Dit is grotendeels te danken aan eerder genoemde acquisities. Daarnaast is in 2001 meer gas en warmte afgezet dan in 2000 als gevolg van de gemiddelde lagere temperatuur. In totaal steeg het gasleveringsvolume met ruim 12% van 4231 miljoen m3 in 2000 tot 4764 miljoen m3 in 2001. Het volume van de afzet van elektriciteit nam in het verslagjaar af van 14,4 TWh tot 12,3 TWh. Dit werd geheel veroorzaakt door een lagere afzet aan de klantengroep grootverbruikers. Ondanks deze volumedaling is de brutomarge in absolute termen gestegen. Het afzetvolume aan de klantgroep kleinverbruik steeg 8% mede als gevolg van de keuze van vele consumenten voor duurzame energie. Het marktaandeel van ENECO Energie op de consumentenmarkt voor grijze stroom bedraagt circa 19%, terwijl op de markt voor groene stroom het marktaandeel tot 25% is gestegen. Eind 2001 namen 160.000 klanten Ecostroom® af. Om de eigen productie van groene stroom te vergroten, is opdracht verstrekt voor de bouw van een windpark met acht grote turbines langs de Slufter op de Maasvlakte. De bouw van dit windpark wordt nog deze zomer afgerond en moet 11.000 huishoudens van duurzame elektriciteit gaan voorzien.

ENECO Energie heeft in 2001 grote stappen voorwaarts gezet om de onderneming te veranderen van een nutsorganisatie naar een vrije marktorganisatie. De nieuwe organisatiestructuur bestaat uit drie divisies: Infra Services, Business to Business en Consumenten, aangevuld met vier regiovestigingen en een corporate center. Naast de divisies staat een onafhankelijk netbeheerbedrijf (ENECO-NetBeheer) met een eigen Raad van Commissarissen.

Het veranderingsproces heeft onvermijdelijk personele gevolgen gehad en heeft geleid tot inkrimpen van de personeelsformatie. Uitgangspunt hierbij is geweest dat zoveel mogelijk gedwongen ontslagen moesten worden voorkomen. Er is vooral ingezet op natuurlijk verloop en interne mobiliteit. Het aantal medewerkers nam met 272 af van 3816 ultimo 2000 tot 3544 per eind 2001.

Het in het begin van het verslagjaar ingezette mediaoffensief, met als doel de naamsbekendheid te verhogen en het imago te verbeteren, was succesvol. Tevens is een aantal belangrijke sportsponsorovereenkomsten gesloten, met onder meer het Nederlands Olympisch Comité / Nationale Sportfederatie (NOC*NSF), de ENECO Ronde van Nederland en werd een shirtsponsorcontract aangegaan met voetbalvereniging RODA JC. De landelijke bekendheid van ENECO Energie steeg hierdoor van 35% in begin 2001 tot 67% in december 2001.

Het jaar 2002 wordt met vertrouwen tegemoet gezien. Een verdere groei in omzet en resultaat wordt verwacht. Hoewel de privatisering en liberalisering van de Europese energiemarkten eerder lijken te vertragen dan te versnellen, is hervorming van deze markten binnen de Europese Unie onomkeerbaar. In Europa zal op termijn slechts plaats zijn voor een beperkt aantal energiebedrijven. ENECO Energie blijft daarom uitzien naar een internationale partner voor een sterke, strategische alliantie.
Het jaarverslag van ENECO Energie over 2001 verschijnt 23 mei.