Provincie Flevoland



Minder doden, meer gewonden in verkeer in Flevoland

Het totaal aantal verkeersslachtoffers in Flevoland is vorig jaar gestegen, maar het aantal verkeersdoden is datzelfde jaar aanzienlijk gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat maakte vandaag bekend dat in 2001 in heel Nederland voor het eerst in 50 jaar minder dan duizend verkeersdoden waren. Ook in Flevoland was in 2001 sprake van een afname van het aantal doden, maar de provincie vindt het nog te vroeg om te spreken van een trend.

Het aantal dodelijke slachtoffers was in 2001 veel lager dan in het jaar 2000; van 37 doden in 2000 naar 18 in 2001. Hoewel de daling van het aantal verkeersdoden groot is, kan pas na enige jaren worden gesteld of er sprake is van een trend. Vooralsnog kan niet worden vastgesteld waardoor deze daling is veroorzaakt en bovendien is het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren steeds onregelmatig gestegen en gedaald. Zo blijkt het aantal doden in 2000 relatief erg hoog te zijn. Gemiddeld over de laatste vijf jaar schommelt het aantal verkeersdoden in Flevoland rond de 25. Het aantal gewonden dat in een ziekenhuis moest worden behandeld is in 2001 ten opzichte van 2000 met 62 gestegen, van 202 naar 264. Ook de oorzaken van deze toename zijn niet zonder meer te geven.

Een speciale aandachtsgroep in Flevoland zijn de bromfietsers. In het project Easy Riders wordt samen met de politie, 3VO en gemeenten gewerkt aan een daling van het aantal ongevallen met brom- en snorfietsers. Het project bestaat uit een combinatie van voorlichting, educatie en handhaving. Voor het eerst in vijf jaar zijn er in 2001 geen doden gevallen onder brom- en snorfietsers. In 2000 waren er vier dodelijke slachtoffers. Het aantal gewonden onder bromfietsers was in 2000 gedaald, in 2001 is dit stabiel gebleven.

In Flevoland is het totale aantal slachtoffers (doden en gewonden) in het verkeer de laatste 10 jaar gestegen van 751 slachtoffers in 1990 naar 1027 slachtoffers in 2001. Dit heeft met name te maken met de sterke groei van de bevolking en de daarmee gepaard gaande toenemende verkeersdrukte in Flevoland. De bevolkingsgroei doet zich met name voor in de gemeenten Almere en Zeewolde. Daardoor neemt het aantal autos op de weg toe. Sinds 1994 is het aantal reizigerskilometers met de auto in Flevoland gestegen met 700 miljoen kilometer tot 2,17 miljard kilometer in 2000.