Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 18 april 2002

Reactie Bve Raad op rapport Onderwijsinspectie
Nieuw onafhankelijk kwaliteitscentrum examinering mbo

'Veel dingen gaan goed, sommige zaken moeten beter'. Dat is de eerste reactie van de Bve Raad, de landelijke brancheorganisatie voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, op het Onderwijsverslag 2001 van de Onderwijsinspectie.

De Onderwijsinspectie beoordeelde 75% van de onderzochte opleidingen als voldoende. De Bve Raad vindt dat een bemoedigende uitkomst, omdat de Onderwijsinspectie vorig jaar slechts een kwart van de opleidingen als goed beoordeelde. De Bve Raad verwacht dat de komende jaren meer dan 75% van de scholen positief gewaardeerd zal worden.

De inspectie benoemde een aantal belangrijke verbeteringen in de bve-sector zoals de kwaliteit van het onderwijs, de kwaliteit van de examens en de toegankelijkheid van het onderwijs, ook voor kwetsbare doelgroepen. Daarmee is de bve-sector op de goede weg. Mede op initiatief van de Bve Raad is recent het KwaliteitsCentrum Examinering (KCE) opgericht. Dit is een onafhankelijk instituut dat continu garant staat voor de kwaliteit van de examinering. In augustus 2003 zullen alle examens door KCE gewaarborgd zijn.

De kritiek van de Onderwijsinspectie heeft onder andere betrekking op het leren in de praktijk (de 'beroepspraktijkvorming') en het zelfcorrigerend vermogen binnen de onderwijsinstellingen (de kwaliteitszorg). De Bve Raad is het met deze opmerkingen van de inspectie eens.
Voor de beroepspraktijkvorming zijn de onderwijsinstellingen in de bve-sector sterk afhankelijk van de werkgevers. Maar vanuit de instellingen kan de begeleiding van deelnemers bij het leren in de praktijk verbeterd worden.
Voor het zelfcorrigerend vermogen zijn een systematische zelfevaluatie en een goede informatievoorziening voor het management nodig. Deze konden de afgelopen jaren nog onvoldoende worden ontwikkeld, mede als gevolg van de enorme veranderingen in de bve-sector. Verder zijn hier enorme investeringen mee gemoeid, die in de bekostiging vanuit de overheid niet zijn verdisconteerd. Het onafhankelijk onderzoek 'Bve in bedrijf' dat in 2001 is uitgevoerd is door Cap Gemini Ernst & Young heeft dat aangetoond.

De kritiek van de inspectie op het achterblijven van de publieke verantwoording acht de Bve Raad voorbarig. Met de minister van OCenW zijn immers in 2001 bestuurlijke afspraken over de publieke verantwoording gemaakt, op basis van een branchevisie van de Bve Raad. In 2002 is gestart met uitwerking en invoering onder meer met behulp van initiatieven van de Bve Raad. Rapportage daarover kan daarom pas vanaf 2002 plaatsvinden.

Noot redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl. Het onderzoek 'Bve in Bedrijf' en de branchevisie 'Visie op meervoudige publieke verantwoording' zijn op te vragen bij het documentatiecentrum, telnr. 030-2219 816.

locatie: home > persberichten > 18-04-2001

Alle tekst op deze website is vrij voor gebruik. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Bve Raad
Henrica van Erpweg 2
3732 BG De Bilt Postbus 196
3730 AD De Bilt tel. 030 - 221 9811
fax 030 - 220 2506
e-mail info@bveraad.nl © 1999 Copyright Bve Raad Alle rechten voorbehouden
web design ESP Leusden