DE VLINDERSTICHTING

Wie is er bang voor de modderkruiper?

WIE IS ER BANG VOOR DE MODDERKRUIPER?

De laatste jaren zijn bij de ontwikkeling van plannen en projecten steeds vaker wettelijk beschermde, bedreigde dieren en planten (zoals knoflookpad, hamster, zandhagedis, groenknolorchidee en pimpernelblauwtje) in het geding. De landelijke soortenbeschermende organisaties, verenigd in het Platform Soortenbeschermende Organisaties (PSO), maken zich ernstig zorgen over de - onnodige - maatschappelijke fricties die daarmee gepaard gaan. Zij zien het gebrek aan beleid van de rijksoverheid als een belangrijke oorzaak; maatschappelijke actoren weten vaak niet waar zij aan toe zijn.

Het Platform Soortenbeschermende Organisaties heeft daarom de notitie 'Heldere natuurbescherming: in het belang van iedereen' opgesteld, waarin de leden hun gemeenschappelijke standpunt neerleggen ten aanzien van de interpretatie van de verschillende nationale en internationale wetten en richtlijnen betreffende de bescherming van soorten. Het PSO presenteert deze notitie tijdens het symposium 'Wie is er bang voor de modderkruiper'op dinsdag 23 april 2002, van 13.30 uur tot 15.30 uur, in Hotel des Indes (Mata Hari salon), Lange Voorhout 54-56 te Den Haag.

Tijdens het symposium wordt de problematiek belicht door een projectontwikkelaar, een jurist en een vertegenwoordiger uit de natuurbeschermingswereld.

Als afsluiting van het symposium ondertekenen vertegenwoordigers uit de natuurbeschermingswereld en de bouwwereld een gemeenschappelijke intentieverklaring, die een goede oplossing biedt voor een aantal urgente problemen.
Zowel de notitie als de intentieverklaring roepen de overheid op tot een duidelijke toepassing van de wet- en regelgeving; daarbij is essentieel dat de overheid zorg draagt voor een nauwkeurig beeld van de verspreiding van de bedreigde soorten en daadwerkelijk tot bescherming overgaat. Dit voorkomt maatschappelijke fricties.

Aansluitend aan dit symposium vindt er een bijeenkomst plaats van de Raad voor het Landelijk Gebied, over zijn advies aan de overheid inzake het soortenbeleid. Tijdens die bijeenkomst zal de heer J.G. van der Made namens het PSO reageren op het advies van de Raad.


---