Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple boekt winst van $40 miljoen in tweede kwartaal

Bunnik, 18 april 2002 * Apple maakt vandaag zijn financiële resultaten bekend ovor het tweede kwartaal van het boekjaar 2002, dat werd afgesloten op 30 maart 2002. Het bedrijf boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van $40 miljoen, oftewel $0,11 per aandeel. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een nettowinst geboekt van $43 miljoen, oftewel $0,12 per aandeel. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg $1,5 miljard, een stijging van 4 procent ten opzichte van de omzet in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. De brutomarge bedroeg 27,4 procent, vergeleken met 26,9 procent in het tweede kwartaal van het boekjaar 2001. De internationale verkopen (buiten de Verenigde Staten) vertegenwoordigden in het tweede kwartaal 45 procent van de totale omzet.

Apple heeft het afgelopen kwartaal 813.000 Macintosh computers verkocht, 8% meer dan in hetzelfde kwartaal van het vorig boekjaar.

"We hebben dit kwartaal een ongekend grote vraag gezien naar de nieuwe iMac met flat-panelbeeldscherm. Daarvan zijn er het afgelopen kwartaal maar liefst 220.000 verkocht. De reacties van de gebruikers zijn zeer enthousiast. De nieuwe iMac is overduidelijk een groot succes", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Ook voor de toekomst zijn we optimistisch gestemd: we boeken grote vooruitgang bij de overgang naar Mac OS X. We zijn bezig met de ontwikkeling van een paar heel bijzondere nieuwe producten en we zijn van plan om voor het eind van het kalenderjaar nog eens twintig nieuwe Apple retail stores te openen in de Verenigde Staten."

"Hoewel we de afgelopen maanden een strategische omwenteling van onze huidige producten hebben ingezet, met de drastische overstap naar een nieuw besturingssysteem, hebben we ook dit kwartaal een uitstekend resultaat behaald", aldus Fred Anderson, CFO van Apple. "Onze balans ziet er met $4,3 miljard aan liquide middelen uitstekend uit. Onze doelstelling voor het derde kwartaal is een voortgezette stijging van de omzet tot $1,6 miljard bij een gelijkblijvende of licht stijgende winst per aandeel ten opzichte van dit kwartaal."

De conference call waarin de financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2002 worden besproken, is gestreamd met behulp van QuickTime, de op standaarden gebaseerde technologie van Apple voor de streaming van live en opgenomen beeld en geluid. De webuitzending kan worden beluisterd via http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq202/. De QuickTime Player die nodig is om de uitzending te volgen, kan door zowel Mac- als Windows-gebruikers gratis worden gedownload vanaf www.apple.com/nl/quicktime.

Met uitzondering van de historische gegevens dienen de verwachtingen die in dit persbericht worden vermeld, te worden beschouwd als prognoses die onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten zijn onder meer: de voortdurende concurrentiedruk in de computermarkt; het effect dat economische en concurrentiefactoren (en de reactie hierop van Apple) kunnen hebben op het aankoopgedrag van bedrijven en consumenten met betrekking tot de door Apple geleverde producten; de mate waarin Apple erin slaagt tijdig nieuwe programma's, producten en succesvolle technologische innovaties op de markt te brengen; de beschikbaarheid van bepaalde onderdelen en voorzieningen die van essentieel belang zijn voor de zakelijke activiteiten van Apple en die momenteel worden verkregen via een enkele of een beperkt aantal bronnen; mogelijke verstoringen van de bedrijfsvoering als gevolg van terroristische activiteiten en gewapende conflicten, zoals aanpassingen van logistieke processen en veiligheidsmaatregelen, en mogelijke tegenvallende verkopen aan eindgebruikers in verband hiermee; risico's die verband houden met de verkoop van Apple producten via de detailhandel zoals de kosten van investeringen, onzekerheid met betrekking tot de acceptatie van deze verkoopwijze door de klant en de mogelijke invloed op bestaande relaties met resellers; het mogelijke effect dat de afhankelijkheid van Apple van de fabricageactiviteiten en logistieke diensten van andere leveranciers kan hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de door Apple geproduceerde producten; en de mate waarin Apple erin slaagt haar besturingssysteem verder te ontwikkelen en voldoende Macintosh ontwikkelaars aan te trekken. Meer informatie over factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn op de financiÎle resultaten is te vinden in de openbare stukken van Apple die zijn gedeponeerd bij de SEC, waaronder de 'Company Form 10-K' voor het boekjaar 2001 en de 'Company Form 10-Q' voor het kwartaal dat werd afgesloten op 30 maart 2002, dat eveneens zal worden gedeponeerd bij de SEC.

© 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, MacOS, iMac en QuickTime zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Benelux: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple: http://www.apple.com/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Steven Van den Eynde
MarCom & PR Manager Apple Belux
Buro & Design Center
Heizel Esplanade 1, bus 100
1020 Brussel
Tel: +32 (0)2-474-42-57
Fax: +32 (0)2-474-43-00
E-mail: vandeneynde.s@euro.apple.com