Skatebond Nederland


PERSBERICHT

3e wedstrijd Landelijke Baancompetitie Senioren, Oldebroek, wo. 17 april 2002

Berghorst en Last verrassen bij derde baanwedstrijd

Dick Berghorst uit Oldebroek en Gerjan Last uit Zwolle waren woensdagavond in de derde wedstrijd van de landelijke baancompetitie de min of meer verrassende winnaars van respectievelijk de 1000 meter en de 20 km afvalkoers. Zij lieten baantoppers als Roel van Hest, Arjan Smit en de Vlaming Dimitri Deboel achter zich.

Berghorst en Last zijn veelbelovende rijders die deel uitmaken van de grote nationale selectie, waar Van Hest en Smit ook in zitten. Uit deze selectie kiest bondscoach Johnny Colpaert voor elk internationaal evenement de rijders die op de betreffende onderdelen het best uit de voeten kunnen.

Dick Berghorst versloeg op de 1000 meter in Oldebroek Erwin van Boven uit Oldebroek (2e) en Dimitri Deboel uit het Belgische Melle (3e). Deboel leidt na drie wedstrijden nog wel het tussenklassement, maar maakte een grote vergissing op in de 20 km afvalkoers, door niet bij de beslissende demarrages te zitten. Hij verloor belangrijke punten doordat de 8e plaats het hoogst haalbare was, nadat zeven man een ronde voorsprong had genomen. Deboel had er niet op gerekend dat de vluchters weg zouden blijven.

Winnaar Gerjan Last reed het slimst, door op cruciale momenten te demarreren. Arjan Smit uit Nijeveen werd hier tweede en bezet ook de tweede plaats in het tussenklassement. Roel van Hest uit Apeldoorn eindigde als derde en staat zesde in het klassement, maar hij heeft één wedstrijd gemist. Eerst ontsnapte een groep van vier: Gerjan Last, Arjan Smit, Roel van Hest en Wim Bos uit Oosterwolde, die vierde werd. Deze groep behaalde een ronde voorsprong.

Vervolgens sprongen drie andere rijders weg, die net geen ronde voorsprong pakten maar wel uit de greep van het peloton bleven: Jan van Loon uit Haule, Dick Berghorst en Joost van Schaik uit Groningen. Zij werden in deze volgorde 5e, 6e en 7e.

Gerjan Last staat nu derde in het klassement, Klaas Slager uit Staphorst vierde en Dick Berghorst vijfde. Er komen nog drie wedstrijden.

Bij de vrouwen won Tijn Ponjee uit Utrecht de 1000 meter en Hilde Goovaerts uit het Belgische Tienen de 10 km afvalkoers. Veertien vrouwen deden mee aan de competitie en het niveau was hoog. Goovaerts, een ervaren international en ex-wereldkampioen op de halve marathon (1995, Australië), won op de afvalkoers de eindsprint van de twee andere overgebleven deelneemsters, Elma de Vries uit Haulerwijk en de veelbelovende junior Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk. Er werd diverse keren gedemarreerd, maar vluchtgroepjes werden steeds achterhaald. Op de 1000 m werd Goovaerts tweede en De Vries derde, nadat zij zich via de series hadden gekwalificeerd.

In de categorie C-rijders/veteranen won Dirk van de Worp uit Apeldoorn de dagprijs (1e op de 10 km, 2e op de 1000 m), voor Carlo van der Zwan uit Heerde (twee keer derde) en Peter ter Stege uit Ede, die de 1000 m won en vijfde werd op de 10 km.

De volgende baanwedstrijd is woensdag 24 april in Wolvega.

Volledige uitslag en tussenstand: www.skatebond.nl (speed)


---