Radio Nederland Wereldomroep

Wereldomroep vraagbaak na val Kabinet

Dat het Kabinet Kok-II deze week aftrad na publicatie van het NIOD-rapport, is ook in het buitenland niet ongemerkt voorbij gegaan. Zoals gebruikelijk bij gebeurtenissen van deze omvang, werd er door journalisten van over de hele wereld een beroep gedaan op de redacteuren van de Wereldomroep.

De eerste telefoontjes van buitenlandse stations kwamen al meteen na de mededeling van premier Kok dat hij het ontslag van zijn kabinet zou gaan aanbieden. De Engelse afdeling van de Wereldomroep werd gevraagd commentaar te leveren voor internationale stations als de BBC World Service, Deutsche Welle en Radio New Zealand, maar ook voor tal van landelijke omroepen in onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Ierland en Australië. Vanuit Spanje en Latijns-Amerika belden stations naar de Latijns-Amerikaanse afdeling van de Wereldomroep.

De meeste buitenlandse zenders wilden weten of premier Kok met zijn aftreden schuld had bekend aan de massaslachtingen in Srebrenica. Een voor de hand liggend misverstand voor journalisten die zich niet dagelijks met de zaak-Srebrenica bezighouden. Maar niet alle stations waren even serieus; één Argentijnse omroep was meer geïnteresseerd in de mogelijke consequenties voor het prille huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

De Indonesische afdeling van de Wereldomroep kreeg geen verzoeken van plaatselijke journalisten, maar trok met speciale interactieve uitzendingen een groter publiek dan normaal, dat meteen kon reageren. Daar werd op ruime schaal gebruik van gemaakt. De luisteraars waren overigens uiterst verbaasd dat er in Nederland een vakbond voor militairen bestaat.

Hoofdredacteur Freek Eland kijkt niet echt op van de internationale vraag om bijstand. "Al is het dit keer wel veel. Daaraan kun je aflezen dat wij door de jaren heen een solide reputatie hebben opgebouwd als een objectief en bovenal onafhankelijk station."


-----

Voor nadere informatie over de Wereldomroep, kunt u contact opnemen met Marjolein Hulst, Pers TRadio Nederland Wereldomroep. T +31 35 672 42 12, F +31 35 672 43 43, M + 31 651 15 63 94, E marjolein.hulst@rnw.nl