Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Uitslag verkiezingen Hongarije

Budapest, 21 April 2002

Op zondag 21 april 2002 is in Hongarije de tweede ronde voor de parlementsverkiezingen gehouden. In de eerste ronde, gehouden op 7 april 2002, werden 185 van de 386 zetels verdeeld waarbij een meerderheid van de zetels behaald werd door de socialistische partij (MSZP). Omdat er in deze ronde door geen van de partijen een absolute meerderheid werd behaald, moest er ene tweede verkiezingsronde gehouden.

In deze tweede verkiezingsronde werd een een relatieve meerderheid (188 zetels) behaald door de Fidesz-MDF coalitie van de huidige premier Viktor Orbán. Echter de sociaal-liberale coalitie, bestaande uit de socialistische partij MSZP (178 zetels) en de liberale partij SZDSZ (20 zetels) heeft samen een meerderheid behaald van 198 zetels en heeft daarmee een krappe overwinning behaald. Deze twee partijen zijn nu de onderhandelingen over het vormen van een nieuwe regering begonnen.

In de stedelijke gebieden werd er voornamelijk gestemd op de socialen en de liberalen, en in de regionale gebieden en de kleine steden werd er vooral op het Fidesz-forum gestemd. De kiezersopkomst was met 73,47% de hoogste sinds 1990.