PERSBERICHT - 11 APRIL 2002

Initiatief Toerisme Recreatie Nederland 22 april van start

Aftrap Nationaal Attractie-spel in de Efteling


Op maandag 22 april vormen zeshonderd schoolkinderen uit het hele land in de (50-)jarige Efteling het decor voor de aftrap van het Nationaal Attractie-spel rondom het verhaal De Magische Attractie-toer, geschreven door griezelboeken-auteur Paul van Loon.

Het spel is onderdeel van de door Toerisme Recreatie Nederland (TRN) bedachte campagne Nederland Attractieland, die dit jaar voor het eerst plaatsvindt.

Jaarlijks evenement
Deze campagne moet uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement ter bevordering van de dagrecreatie - met een vergelijkbaar effect als dat van de Nationale Boekenweek voor de populariteit van het lezen.

Nederland Attractie-land wordt georganiseerd door Toerisme Recreatie Nederland (TRN) en de ANW, de koepel van alle VVV's, in samenwerking met de toonaangevende Nederlandse dagrecreatiebedrijven. TRN is ontstaan uit het Nederlands Bureau voor Toerisme, Toerisme & Recreatie AVN en het Nederlands Congresbureau.

Landelijk spel
Het Nationaal Attractie-spel is een landelijk spel voor kinderen, dat alle aspecten van een Leuk Dagje Uit in zich verenigt: pret, beleving, spanning, fantasie en avontuur. Paul van Loon, kinderboekenauteur en onder andere bekend van De Griezelbus, schreef speciaal voor dit spel het verhaal De Magische Attractie-toer.

Op basis van dit verhaal zijn de spelkarakters ontwikkeld. Deelnemende kinderen moeten de zes Geheime Plekken opsporen waar de gratis verzamelkaartjes te vinden zijn. Uiteraard zijn er voor de winnaars mooie prijzen te verdienen.

Het Nationaal Attractie-spel duurt van 22 april tot 22 juni 2002. In het weekend van 22 en 23 juni vindt bij de 37 deelnemende attractieparken de prijsuitreiking plaats. Elk van de parken zal op zijn eigen wijze een bijzondere invulling geven aan de huldiging van winnende deelnemers.

Het Nationale Attractie-spel

Tijdens de startmanifestatie in De Efteling wordt bekend gemaakt waar de deelnemers de eerste twee verzamelkaartjes kunnen vinden.

Op elk kaartje vinden de kinderen een nieuwe Magische Code; via de Magische Website www.attractiespel.nl of via de Magische Telefoon (0909- 2887228, 25 euroct/pm) horen zij na het noemen van de Magische Code een vraag.

Om de vraag te kunnen beantwoorden moeten de kinderen hun fantasie gebruiken. Het is handig als ze het boekje De Magische Attract/'e-toerwn Paul van Loon hebben gelezen, maar het hoeft niet. De kinderen moeten proberen zo origineel en leuk mogelijk antwoord te geven. Het griezelverhaal zou hen hierbij kunnen inspireren.

Cijfercode
Na beantwoording van de vraag ontvangen de kinderen via de Magische Website of de Magische Telefoon een volgende cijfercode. Gedurende de hele spelperiode wordt nog vier keer een Geheime Plek bekend gemaakt waar kinderen een speelkaart kunnen 'opsporen'. De Magische cijfers die ze achterhalen met de zes kaarten, vormen samen de volledige Magische Code. In het bezit van deze Magische Code kunnen de kinderen vervolgens meedoen aan de finale van het Nationaal Attractie-spel.

Gratis downloaden
De Magische Attractietoer van Paul van Loon is vanaf 22 april gratis te downloaden van Internet www.attractiespel.nl of voor ¤ 2,50 te verkrijgen bij alle WV kantoren in het land en verschillende boekhandels.

Voorafgaand aan de lancering van het Nationaal Attractie-spel hebben de organisatoren met een Magische Scholenwedstrijd de campagne Nederland Attractie-land onder de aandacht gebracht in het basisonderwijs.

Twaalf schoolklassen
Uit de creatieve prestaties die de deelnemende schoolklassen hiervoor hebben ingezonden, zijn twaalf winnaars (uit elke provincie één klas) gekozen, die ook aanwezig zijn bij de officiële aftrap in De Efteling.