Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2002/1284
datum
22-04-2002

onderwerp
Kamervragen vergoedingen voor natuurbeheer
TRC 2002/3541

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen gesteld door het lid Schreijer-Pierik (CDA) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over vergoedingen natuurbeheer (ingezonden 4 april 2002).

datum
22-04-2002

kenmerk
DN. 2002/1284

bijlage

1
Ja.

2
De beheervergoedingen van de subsidieregeling agrarisch natuurbeheer zijn dit jaar verlaagd ten opzichte van vorig jaar. De verlaging van de bedragen bedraagt gemiddeld ca. 8%.

3
De berekeningsgrondslag van de beheervergoedingen is op last van de Europese Commissie gebaseerd op inkomstenderving. Deze wordt, zoals al bij de Regeling beheersovereenkomsten en natuurontwikkeling (Rbon) gebruikelijk was, voor de botanische en weidevogelpakketten berekend op basis van de Kvem-prijs. Dit is de 'productiederving in kilogram voedereenheden melk'. Deze is gedaald. Hoe de ontwikkeling de komende jaren eruit zal zien is nog niet te voorspellen. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de krachtvoerprijzen.

4
In het reguliere overleg met externe partijen is aangegeven dat de beheervergoedingen gebaseerd moeten zijn op de door de Europese Commissie goedgekeurde systematiek. In september 2001 is om die reden de regeling aangepast. Later is in hetzelfde overleg aangegeven dat de Kvem-prijs was gedaald, waardoor de vergoedingen naar beneden bijgesteld moesten worden. De communicatie hieromtrent had echter duidelijker gemoeten. Bij de wijzigingen van de tarieven voor 2003 zullen partijen nadrukkelijker geïnformeerd worden.

5
Door de Europese Commissie is bepaald dat alleen op basis van inkomstenderving en werkelijke kosten vergoedingen gegeven mogen worden in het kader van agrarisch natuurbeheer. Acties, en daaruit voortvloeiende inkomstenderving en kosten, mogen alleen vergoed worden als ze 'extra' zijn ten opzichte van de reguliere landbouwpraktijk. Er zijn derhalve, uitgezonderd het toekennen van een stimulans, geen mogelijkheden om meer te vergoeden dan de werkelijke kosten waarvoor een prestatie geleverd wordt. Nederland benut de mogelijkheid van het vermeerderen van het subsidiebedrag met een stimulans van 15% c.q. 20%.
De mogelijkheden voor het veranderen van de grondslag voor de vergoedingen in de toekomst worden bezien.

De staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

G.H. Faber

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Schreijer-Pierik (CDA) aan de staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over vergoedingen natuurbeheer. (Ingezonden 4 april 2002)

1
Kent u het artikel 'vergoedingen natuurbeheer twintig procent lager'? 1

2
Zijn de beheervergoedingen in het kader van Programma Beheer dit jaar lager? Zo ja, hoeveel lager? Gaat het om gemiddeld twintig procent?

3
Wat is de precieze oorzaak van de verlagingen en hoe zal dit zich in de komende jaren gaan ontwikkelen?

4
Hoe is of wordt de verlaging gecommuniceerd met de betrokkenen vanuit uw ministerie?

5
Hoe verhoudt zich de verlaging van de vergoedingen tot de intentie van de regering om via Programma Beheer het natuurbeheer te stimuleren? Zijn er mogelijkheden om de verlaging te voorkomen of te compenseren om het draagvlak voor Programma Beheer op peil te houden?

1 Zie Agrarisch Dagblad, vrijdag 29 maart jl., pag. 1 .

up Reageren
Homepage

---