Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 22 april 2002

Franse verkiezingen bewijzen nood aan herkenbaar progressief project


Agalev is geschokt na de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Het is zonder meer een ernstige politieke crisis als in Frankrijk, de bakermat van de Verlichting, een extreemrechts politicus als Le Pen een van de twee kandidaten wordt waartussen de Franse burgers zullen kiezen. We sluiten ons aan bij de oproep van onze Franse groene collega Mamère dat het nu niet de tijd is om rekeningen te vereffenen, maar wel om alle krachten te mobiliseren voor een herkenbaar progressief project. Tot deze vaststelling kwam het partijbestuur van Agalev maandagavond.

Wie nauwkeurig naar de resultaten kijkt, kan niet anders dan besluiten dat de score van de sociaal-democraat Jospin toch wel erg laag was (net als die van Chirac trouwens). Voor wie de kiescampagne de voorbije weken volgde, was dat niet helemaal een verrassing. Die was erg mak en futloos. Vanuit een progressief perspectief mogen nu vooral niet te snel (verkeerde) conclusies getrokken worden. Er was in Frankrijk al sprake van een gestructureerde samenwerking tussen verschillende progressieve partijen. Dat de Groenen en extreemlinks vooruit gaan, en de sociaal-democraten zo sterk achteruit gaan, zegt iets over de crisis binnen klassiek links.

Het komt er nu op aan het progressieve project opnieuw inhoud te geven, en dat in verschillende, politiek herkenbare kleuren. Dat is trouwens ook de keuze van de Franse Groenen, die werken aan een eigen profiel in een progressief project. Pleidooien voor een zogenaamde tweedeling in het politieke landschap dreigen enkel het debat nog te verschralen en tot nog meer vergrijzing te leiden.

De les voor de Belgische situatie ligt in dezelfde lijn. Progressieve politiek moet de droom van maatschappelijke verandering voor meer rechtvaardigheid overeind houden in een herkenbare en 'gekleurde' politiek, niet in een technocratisch consensusmodel. Nog beter luisteren naar wat de burgers bezig houdt, moet samengaan met het voorleggen van een duidelijk inhoudelijk project dat de hoop op verandering levend kan houden.

Jef Tavernier, fractievoorzitter Agalev Kamer
Jos Geysels, Politiek Secretaris

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/