LANDELIJK CENTRUM OPBOUWWERK

Er is nog veel te doen in Holland

Programma LSA 22 april 2002, Oude Vergaderzaal Tweede Kamer, Binnenhof, Den Haag

Er is nog veel te doen in Holland!

Over imagos, excuus Truusen, burgers en de politiek

Bewoners van de aandachtswijken naar de Tweede Kamer! Terwijl de val van het kabinet en het startschot voor de verkiezingscampagnes nog na-echoot wordt de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer één middag het decor voor een bijzondere ontmoeting.
Bewoners van de oude wijken in de grote steden komen politici in eigen huis opzoeken om te praten over hun voorstellen om in de volgende kabinetsperiode het Grotestedenbeleid beter af te stemmen op burgers. De sociale pijler komt aan het woord!
Maar het blijft niet bij praten alleen. Bewoners van Utrechtse wijken spelen zichzelf in een toneelproductie die door Stuttheater voor het LSA op de planken is gezet. Het is hier Holland! geeft een realistische kijk op het leven in de multiculturele wijken van de grote steden. Zowel autochtone als allochtone buurtbewoners laten hun verhaal zien.
En dat kunnen politici zo vlak voor de campagne best gebruiken. Tussendoor neemt Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven nog het eerste exemplaar van het Handboek voor de politiek in ontvangst. Dit Handboek doet verslag van de afgelopen vier jaar waarin 33 Tweede Kamerleden een aandachtswijk adopteerden. Ze volgden samen met bewoners de projecten en maatregelen die deze wijken weer leefbaar moeten maken. Ook wil het Handboek inspireren en aanzetten tot discussie en laten zien dat gewone burgers en politici kunnen en willen samenwerken aan een samenleving die leefbaar is voor velen.

Behalve dik 200 bewoners uit 25 steden hebben 12 kamerleden zich voor deze unieke gebeurtenis aangemeld.

Samenvatting programma
14.00 De sociale pijler aan het woord; een debat tussen vijf bewoners en zes kamerleden onder leiding van prof. Jan Willem Duyvendak over de tien stellingen in het bewonersmemorandum. Kamerleden: Dick de Cloe (PvdA), Stef Blok (VVD), Marleen de Pater (CDA), Tom Pitstra (GroenLinks), Francien Giskes (D66), Remi Poppe (SP) en bewoners: Lorna Koenen, (Amsterdam) Cees van der Veur (Groningen), Irene Verduin (Eindhoven), Jamaa Himi (Nijmegen), André van Vught (Amsterdam) komen aan het woord.

15.30 Uitreiking Handboek voor de Politiek. De voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven ontvangt het eerste exemplaar van het handboek voor de politiek. Dick de Cloe, voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken adopteerde de afgelopen periode twee wijken. Hij gaat in op het belang van de wijkadopties voor politici.

15.45/16.15 Stut theater met Het is hier Holland!

Organisatie en informatie: Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken LSA
Henk Cornelissen 040-2812500 of 06-55904698 en Diana van Oort
0348-441649 of 06-12192329

18 apr 02 22:38