Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Extra vergadering zwembad 22 april 2002 vervalt 19-04-2002

De geplande extra commissievergadering om te praten over het zwembad, en de bijbehorende extra raadsvergadering van 13 mei 2002, komen te vervallen. De Burgemeester en wethouders van Wassenaar leggen in de brief hieronder uit waarom.Begin juli zal een nieuwe extra gecombineerde commissievergadering worden belegd. Ruim voor deze vergadering ontvangt u de rapportage van Marktplan Advies, alsmede de opvattingen van de gemeente. Om op deze wijze een goede discussie te voeren over een belangrijk onderwerp.

---

Tijdens de raadsvergadering op 10 september 2001 is besloten een nieuw zwembad te bouwen op de locatie aan de Zanderijlaan. In een eerder stadium was reeds door de gemeenteraad uitgesproken dat de configuratie van het huidige zwembad terug diende te komen, indien er besloten zou worden tot de bouw van een nieuw zwembad.

De zwembadaccommodatie bestaat thans uit een wedstrijd-, een recreatie-, een therapie- en een openluchtbassin. Met inachtneming van dit uitgangspunt is vervolgens onderzocht in welke vorm en binnen welke planologische voorwaarden een en ander gerealiseerd zou kunnen worden. Voor wat betreft de inrichting van het nieuwe zwembad zijn de wensen en ideeën van belanghebbenden en geïnteresseerden geïnventariseerd. Daarvoor is een aantal workshops georganiseerd, dat geleid heeft tot aanpassing van het programma van eisen.

Een en ander is vertaald in een basisprogramma en een drietal varianten hierop. Deze varianten zijn aan de deelnemers van de workshops en overige belangstellenden voorgelegd tijdens een finale workshoppresentatie op 12 maart 2002. Daarna is door Marktplan Advies indicatief per variant aangegeven wat de financiële consequenties zouden kunnen zijn, zowel qua investering als qua exploitatie. Hierbij is een aantal prognoses van te verwachten aantallen bezoekers opgenomen. Deze (voorlopige) rapportage is onlangs door Marktplan Advies en de ambtelijke projectgroep zwembad aan het college voorgelegd. De financiële uitkomsten van deze voorlopige rapportage zijn voor het college aanleiding om zich opnieuw te bezinnen op de vraag welke zwemvoorzieningen maatschappelijk gezien als gemeentelijke basisvoorzieningen zouden moeten worden beschouwd. Dit in het bijzonder met het oog op het waarborgen van de financiële positie van de gemeente, zoals deze in het actuele collegeprogramma Voor veiligheid en continuïteit nader is omschreven.

Alvorens u een definitief standpunt over de diverse doorgerekende varianten voor te leggen, wil het college graag nader met u van gedachten wisselen over de kernvraag wat onder gemeentelijke basiszwemvoorzieningen moet worden beschouwd. Hoewel in een eerder stadium met u is gecommuniceerd dat er op 22 april 2002 een extra gecombineerde commissievergadering over het zwembad zou worden georganiseerd, is ons nu duidelijk geworden dat de ons nog tot die datum resterende tijd te kort is voor een degelijke voorbereiding van zo´n discussie.