Gemeente Leiden

Verplaatsing Werfpop i.v.m. herstel Van der Werfpark

De gemeente Leiden heeft onderzoek laten doen naar de conditie van het deel van het Van der Werfpark waar jaarlijks evenementen zoals Werfpop gehouden worden.
De uitkomsten van het onderzoek geven aanleiding zo snel mogelijk herstelwerkzaamheden in het Van der Werfpark te starten. Direct gevolg van de herstelwerkzaamheden in het park is dat Werfpop dit jaar plaatsvindt op de Garenmarkt in plaats van in het Van der Werfpark. De eenmalige verplaatsing van Werfpop is in goed overleg met de organisatie van het popfestival, dat 14 juli a.s. gehouden wordt, tot stand gekomen. Andere evenementen, zoals de koraalzang tijdens de 3 oktoberviering, worden zoveel mogelijk ingepast in het park.

Uit het onderzoek blijkt dat de bodem van het park conditioneel slecht is in het deel van het park waar evenementen plaatsvinden. Dit wordt veroorzaakt door plaatselijke, sterke, bodemverdichting die op den duur ten koste kan gaan van de duurzaamheid van de bomen. Een en ander is onder meer het gevolg van de gedeeltelijke ophoging met geroerde kleigrond en de druk op de bodem bij evenementen. Voor het herstel van de conditioneel slechte plekken in het park worden de volgende maatregelen genomen:

- snoeien van 13 bomen;

- plaatselijke vervanging van de bovenlaag van de bodem;
- plaatselijk opnieuw inzaaien van gras;

- plaatselijk verdichte grond pneumatisch losmaken;
- plaatselijk aanbrengen drainage;

- plaatselijke bodemverrijking door injecteren van de grond met structuurverbeterende stoffen.

Stappenplan werkzaamheden:

1. mei 2002: snoeien bomen

2. juni/juli 2002: vervangen bovenlaag in deel van het park
3. juli 2002: aanbrengen drainagekolom; vervolgens pneumatisch injecteren; daarna afwerken en inzaaien gras

Om een volledig beeld te krijgen van de conditie van het hele park wordt naast het plaatselijke herstel van het deel van het park waar evenementen plaatsvinden, in mei een onderzoek gedaan naar de conditie van het overige deel van het Van der Werfpark. Het onderzoek moet leiden tot maatregelen die een duurzaam bomenbestand garanderen.