Provincie Zuid-Holland

ruim ¤ 55 miljoen beschikbaar

Persbericht

19-04-2002
Prestatie-overeenkomst voor ontwikkeling en uitvoering groene projecten
ruim ¤ 55 miljoen beschikbaar

Gedeputeerde Van der Sar heeft met accountmanager Bouma van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) een prestatieovereenkomst gesloten. De prestatieovereenkomst gaat over de inrichting van de groene ruimte in Zuid-Hollland. Voor Zuid-Holland is in 2002 ruim ¤ 50 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van inrichtingsplannen voor het landelijk gebied. Voor voorbereiding van nieuwe plannen is ¤ 5 miljoen beschikbaar. Het gaat om onder andere aanko-pen, ver-ko-pen en ruilen van gronden en/of bedrijven, de aanleg en inrichting van bos, natuur- en recreatiegebieden en hun verbindingen.

Met name de verwerving van gronden is kostbaar. Voor grondaankopen in diverse projecten is in 2002 ongeveer ¤ 30 miljoen nodig (voor circa 600-800 hectare). Dit vindt o.a. plaats in de gebieden Midden-Delfland, Haaglanden, Zoetermeer-Zuidplas en de Krimpenerwaard. Daarnaast wordt een bedrag van ruim ¤ 16 miljoen uitgetrokken voor een investering in de inrichting van natuur- en recreatiegebieden. Voor beheersovereenkomsten voor agrarisch natuurbeheer is circa ¤ 800.000 beschikbaar. Voor subsidiëring van gebiedsgericht beleid is ruim ¤ 2,5 miljoen beschikbaar gesteld. De gebiedsgerichte voorstellen moeten wel passen binnen het provinciaal uitvoeringsprogramma voor het landelijk gebied.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland stellen de landinrichtingsplannen en gebiedsplannen vast en zorgen voor de provinciale aansturing van de DLG. De DLG zelf is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de projecten.