NU'91

Inzet CAO-Thuiszorg 2002 - 2003

1. Contractloonmutatie

NU91 stelt voor de lonen met 6 % structureel te laten stijgen per 1 april 2002. Wanneer partijen een eindejaarsuitkering overeenkomen stellen wij voor een opbouwsysteem hierbij te hanteren

2. Looptijd

NU91 stelt een CAO voor de duur van een jaar af te spreken.

3. Verlofuren in verband met feestdagen

Naar aanleiding van de vele klachten die wij hebben ontvangen over deze regeling willen wij een verhoging van de destijds overeengekomen vergoeding van 47 naar 51 uur vakantie-uren.

4. Reiskostenvergoeding

* NU91 wil de reiskostenvergoeding in de Thuiszorg wederom aan de orde te stellen, en dan met name de problematiek van de eerste 10 kilometers.De werknemer die momenteel op relatief korte afstand van het werk woont blijkt op grond van de huidige regeling met extra kosten te worden geconfronteerd, die in het verleden onder de regeling dienstreizen vielen. Het feit dat deze werknemers geld moeten meebrengen om naar cliënten te reizen vinden wij geen goede zaak.

* Parkeergeld verschuldigd tijdens dienstreizen worden door de werkgever vergoed.

5. Uitloopschaal/periodiek

NU91 wil met u van gedachten wisselen over aanpassing van het loongebouw met betrekking tot het invoeren van uitloopschalen en periodieken. Dit zal een positieve invloed hebben op het behoud van personeel en meer perspectief bieden voor betrokkenen.

6. Positie leerlingen

De zakgeldvergoeding voor de leerling in de beroepsvoorbereidende periode wordt opgehoogd tot het minimumloon (met name voor belang voor de oudere leerling en 2e kansers)

7. Positie stagiaires

* Bij vaststelling van het aantal stageplaatsen per instelling dient het streven op 2% van het aantal ftes zijn.
* De stagevergoeding bedraagt 250,- per maand.
* De leerling die stage loopt ontvangt een reiskostenvergoeding.
8. Doorstroom, behoud en employability van personeel

Van groot belang is het dat de werknemer ook op lange termijn goede kansen op de arbeidsmarkt heeft. De instellingen stellen in overleg met de OR een employability-beleid vast.

De werkgever dient daartoe een systematiek te ontwikkelen gericht op permanente educatie (her-, bij-, en nascholing) van haar werknemers. De werkgever stelt daartoe in overleg met de
ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging het persoonlijk ontwikkelingsbeleid van werknemers in de instelling vast. Werkgever en werknemer zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers (het zogenaamde POP). Dit plan dient uiterlijk 31-12-2002 aan de OR ter instemming te worden voorgelegd. Elke werknemer die een arbeidsovereenkomst heeft voor onbepaalde tijd, heeft recht eens in de vijf jaar op een loopbaanadvies. Van het loopbaan advies wordt schriftelijk verslag gedaan.

Aan de werknemer wordt een persoonlijk (een zogenaamde POR, persoonlijke opleidingsrekening) opleidings-, studiebudget toegekend van 750,- per jaar naar rato van het dienstverband. Verlof (betaald) wordt gegeven voor zover de studie in verband met de uitoefening van de functie of voor het vervullen van een andere functie zoals besproken tijdens het loopbaangesprek van belang is. De mogelijkheid dient te bestaan dat de werknemer het gebonden studiebudget over een aantal jaren (maximaal 6 jaar) op kan sparen. De te volgen opleidingen worden opgenomen in het instellingsopleidingsplan dat jaarlijks ter instemming aan de OR wordt voorgelegd.

Nieuw artikel opnemen betreffende functionerings-, loopbaan- en beoordelingsgesprekken.
1. De werkgever zal een periodiek systeem van
functioneringsgesprekken invoeren opdat de werknemer zich optimaal kan ontplooien in zijn functie.
2. Het beleid van de instelling zal zich ook in preventieve zin richten op het bevorderen van het welzijn en het goed functioneren van de individuele werknemer.

Er dient gesproken te worden over een betere verhouding tussen leidinggevende een uitvoerenden. Er dient eveneens gesproken te worden over de deskundigheidsbevordering van direct leidinggevenden met name in de zin van het houden van:

* verzuimgesprekken

* coachings- en begeleidingsgesprekken

* functioneringsgesprekken

* beoordelingsgesprekken

* loopbaangesprekken

* gesprekken in het kader van het meerkeuzesysteem individuele arbeidsvoorwaarden.

Er dient een systeem van permanente educatie (her-, bij- en nascholing) voor uitvoerend en leidinggevend personeel te worden opgezet.

9. ORT

Het percentage wordt berekend over het maximum van salarisschaal 6

10. FWG 3.0

NU91 wil nadere afspraken maken over de regionale en landelijke bezwarencommissies en de bekostiging die daarmee samenhangt. De discussie over een eventueel ander loongebouw en conversie zouden wij willen uitstellen naar september 2002, en houden rekening met een uitstel van de invoering naar 1 april 2003.

11. Werkgeversbijdrage

NU91 stelt voor de werkgeversbijdrage op te hogen naar 3,-.

12. Aanpassen art. 13 lid 2c

Minimum aaneengesloten uren per dienst wordt gesteld op 3. Uitzondering van 2 uren schrappen.

13. Aanpassen art. 13

Toevoegen lid 13, aan de werkneemster die zwanger is wordt tegen haar wil geen overwerk, werk tijdens inconveniente uren, bereikbaarheidsdiensten en slaapdiensten opgedragen. Wij stellen tevens voor de referteperiode in verband met de bijvoorbeeld inconvenienten toeslag te berekenen over 6 maanden voorafgaand aan de ziekte/verlof.

14. Overwerk

Het opnemen van een uitvoeringsregeling (B) overwerk, conform CAO V&V

15. Calamiteitenverlof

Ter bevordering van de combinatie werk en zorg voor het gezin wordt voorgesteld het aantal uren calamiteitenverlof uit te breiden tot 36 uur.

16. Ondernemingsraden

Per OR zetel 2 uur ambtelijke ondersteuning . Indien geen ambtelijke ondersteuning de uren toevoegen aan de secretaris en voorzitter van de OR (kleine OR- tot 5 leden). OR leden krijgen een toeslag van 500,- per jaar (naar rato zittingstermijn)

17. Vrijwilligerswerk

De werknemer die als vrijwilliger deelneemt aan een reis voor gehandicapten/minder validen georganiseerd door een erkende organisatie krijgt de helft van deze tijd door de werkgever vergoed tot een maximum van 21.6 uur (drie werkdagen).

18. Ouderschapsverlof

De werknemer kan ouderschapsverlof maximaal de helft van het voor de werknemer gebruikelijke aantal arbeidsuren per week (berekend over een periode van drie maanden) als betaald ouderschapsverlof opnemen.

19. Artikel 37a

NU91 stelt voor om de negatieve arbeidsvoorwaardelijke prikkels uit deze bepaling te halen.

20. PGGM

Wij stellen een meer evenredige verdeling van de pensioenlasten voor namelijk 50% werkgever en 50% werknemer.

21. artikel 32

Met betrekking tot het aantal vakantie uren stellen wij voor het aantal uren voor 50 t/m 54 jarigen met 19 uur op te hogen.

22. Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden

Een van de onderwerpen waarvan is afgesproken dat deze tijdens de CAO onderhandelingen aan de orde kunnen komen is het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden. Gelet op de nadelige gevolgen van het gebruikmaken van het meerkeuze systeem in de relatie tot de bepalingen over de grondslag voor een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag stellen wij voor om deze regeling zodanig te formuleren dat de grondslag voor de eindejaarsuitkering en vakantietoeslag negatief wordt beïnvloed indien de werknemer gebruikmaakt van het meerkeuze systeem.

Nb. Nu91 behoud zich het recht toe gedurende de onderhandelingen nog aanvullende en/of gewijzigde voorstellen in te dienen.