Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 16, 19 april 2002

Rob Tazelaar ontvangt eerste jaarverslag tuchtgerecht PVE uit handen van Winnie Sorgdrager

Jaarverslag 2001

Winnie Sorgdrager, voorzitter van de tuchtgerechten van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), heeft vandaag het eerste jaarverslag van de tuchtgerechten overhandigd aan Rob Tazelaar, scheidend PVE-voorzitter. Sorgdrager kenmerkt het jaar 2001 als `het jaar waarin het tuchtgerecht als één organisatie werkt en is klaargemaakt voor de situatie waarin de nieuwe wet Tuchtrechtspraak Bedrijfsorganisaties (PBO) in werking treedt'.

Sorgdrager is goed te spreken over het PVE tuchtgerecht. De afgelopen jaren is het tuchtgerecht van de bedrijfschappen en de productschappen gefuseerd. `De Kamers in de nieuwe tuchtgerechtorganisatie vormen een eenheid en zijn toegesneden op de sector waarin ze opereren', aldus Sorgdrager. `Daarmee voldoet de nieuwe organisatie aan de eisen zoals de wet die straks stelt'. Zowel Sorgdrager als Tazelaar betreuren het ten zeerste dat de nieuwe wet op de PBO tuchtrechtspraak er nog steeds niet is. Desondanks staat er nu een tuchtgerecht dat vergelijkbaar is met het normale justitiële systeem met voldoende onafhankelijkheid en professionaliteit.

`Lik op stuk'

Met het tuchtrecht wil de sector zichzelf `schoonhouden'. Bedrijven die willens en wetens de PVE verordeningen overtreden moeten aangepakt worden. Met het tuchtrecht heeft de sector een instrument in handen waarmee de regels adequaat gehandhaafd kunnen worden. Het tuchtgerecht is meer dan strafrecht toegesneden op de gemaakte overtredingen vanwege de sectorkennis bij de rechters. Bij het tuchtgerecht bestaat ook een korte tijd tussen de constatering van de overtreding en het moment van bestraffing. Daarnaast wordt de werkdruk van het Openbaar Ministerie en de rechtelijke macht ontlast.

Aantal en soort zaken

In 2001 heeft het tuchtgerecht PPE 133 zaken behandeld die voor het overgrote deel te maken hadden met de handhaving van de Actieplannen om de Salmonellabesmetting bij kip en ei te reduceren.

In 2002 is het tuchtgerecht PVV gestart met de berechting van overtredingen van de Verordening bestrijding Ziekte van Aujeszky.