Gemeente Amsterdam


Programma 400 jaar VOC

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd opgericht. Om aandacht te besteden aan dit feit wordt een aantal specifiek Amsterdamse VOC-projecten georganiseerd. Daarbij gaat het niet zo zeer om 'vieringen', maar meer om activiteiten die de VOC als een interessante aanleiding gebruiken om het publiek het verschijnsel VOC van verschillende kanten te laten beschouwen.

Overal in de binnenstad, en met name in het vroegere scheepvaartkwartier, zijn herinneringen te vinden aan de VOC en de driemasters die tussen Amsterdam en `de Oost' voeren. Zoals het Oostindisch Huis - de zetel van de Heren XVII en daarmee het machtscentrum van de VOC - , de Schreierstoren - de plek van waar Henry Hudson in opdracht van de VOC in 1609 vertrok om via het westen een route te vinden naar Oost-Indië - en vele pakhuizen, zoals de Kaapse Wijnpakhuizen en VOC-werf op de Prins Hendrikkade, en de Lijnbaan en het pakhuis op de Oostenburgergracht. Andere bezienswaardigheden die een duidelijke relatie hebben met de VOC zijn bijvoorbeeld de Hortus Botanicus, het VOC-schip `De Amsterdam' bij het Nederlands Scheepvaartmuseum, diverse café's uit de tijd van de VOC en een aantal koffie- en theewinkels.

Nog steeds heeft de VOC meer invloed op het dagelijks leven van de Nederlanders - en de rest van de westerse wereld - dan wij ons meestal realiseren. Tot het begin van de 17e eeuw was het gebruik van koffie, thee en specerijen onbekend bij ons, dan wel voorbehouden aan vorstenhuizen en de economische elite. Dankzij de bulkinvoer door de VOC werd vanaf de 17e eeuw het drinken van koffie en thee in Nederland een normaal verschijnsel bij een groot deel van de burgerij, en dat geldt ook voor het gebruik van specerijen zoals peper, nootmuskaat, foelie, en kruidnagelen.

Het thema van de activiteiten is 'assemblage': de mengeling van materialen en mensen - volgens de organisatoren een wezenskenmerk van de vroegere VOC. Gestreefd wordt naar uitwisseling en discussie door middel van projecten, die niet alleen de prestaties van de VOC belichten, maar betrokkenen uit voormalige VOC-landen en uit Nederland in de gelegenheid stellen te reflecteren op de invloed het VOC-verleden op de actualiteit.

Duyfken
Het eerste specifiek Amsterdamse VOC-project is op 2 mei de aankomst van het VOC-schip 'Duyfken' dat de afgelopen maanden vanuit Australië naar Nederland is komen zeilen. Aansluitend worden bij de Passenger terminal Amsterdam bezichtigingen van het schip georganiseerd, vindt een kinderfestival plaats bij het Scheepvaartmuseum en is er op zondag 5 mei een grote VOC-markt op de Nieuwmarkt.

Internationale beeldende kunstmanifestatie
Het meest ambitieuze project is het internationale beeldende kunstproject UPSTREAM. Bij deze manifestatie, in september en oktober, realiseren kunstenaars uit voormalige VOC-landen kunstwerken, installaties of environments in of nabij voormalige VOC-monumenten in Amsterdam en Hoorn.

Documentaire
Een tweede project wordt in samenwerking met het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) ontwikkeld. Aan tien documentairemakers uit voormalige VOC-havensteden in ontwikkelingslanden is gevraagd een 'treatment' te maken voor een documentaire over de invloed van de VOC op de actualiteit.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.voc-amsterdam.nl

VOC-wandeling
Het Gilde Amsterdam houdt in de serie Mee in Mokum een speciaal op de VOC gerichte wandeling door Amsterdam. De route leidt langs vele VOC-monumenten als het Oost-Indisch Huis, het Scheepvaarthuis en het eiland Oostenburg. Onderweg wordt u gewezen op de gevelstenen en beeldhouwwerken die iets met de VOC te maken hebben. Vertrekpunt is restaurant David & Goliath in de Kalverstraat. U kunt uiterlijk een dag van tevoren reserveren op 625 13 90 van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.
Kosten: twee euro vijftig
Meer informatie: www.gildeamsterdam.nl

Boekje
Ter gelegenheid van het VOC-jaar heeft het Amsterdam Tourist Board een boekje uitgegeven. Het boekje bevat een zo volledig mogelijk overzicht van evenementen in Amsterdam, als onderdeel van de nationale VOC-manifestatie. Het Rijksmuseum en het Nederlands Scheepvaartmuseum presenteren bijvoorbeeld grote VOC-tentoonstellingen, de Hortus Botanicus reconstrueert de 17e eeuwse Compagnietuin, op de Nieuwmarkt vindt een veiling plaats van VOC-goederen en tijdens de manifestatie Upstream in het najaar zorgen kunstenaars voor een spannend contrast tussen hedendaagse kunst en historische VOC-locaties. Ook de Open Monumentendag staat geheel in het teken van de VOC. Daarnaast organiseren touroperators en gidsen vele VOC-excursies. Zie ook: www.touristamsterdam.nl


-

© gemeente Amsterdam - 22-04-2002