Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

PricewaterhouseCoopers : 80% faillissementen onnodig

Bergingstak Business Recovery Unit helpt bedrijven er weer boven op

AMSTERDAM, maandag 22 april 2002

80% van de bedrijven de failliet zijn gegaan, hadden niet het loodje te hoeven leggen als de bergingstak van PricewaterhouseCoopers was ingeschakeld om de onderneming weer vlot te trekken. De Business Recovery Unit van PwC, dat vorige jaar in alle stilte is gelanceerd, heeft in 2001 80% van al haar noodlijdende klanten er boven op kunnen helpen. Goed nieuws voor de Nederlandse bedrijven die in Europa de lijst van faillissementen aanvoeren met een stijging vorig met maar liefst 49,1%.

In heel Europa is het aantal faillissementen vorig jaar voor het tweede jaar op een rij toegenomen. In de 15 landen van de EU plus Noorwegen en Zwitserland was van 2000 op 2001 spake van een stijging van 5,9% naar 199.488 faillissementen. Dit blijkt uit het een onderzoek van het Duitse bureau Verband der Vereine Creditreform e.V. Het bureau gaat ervanuit dat het aantal faillissementen ook dit jaar toeneemt met 5,3%. Tegenvallende economische groei en toename van de kosten voor krediet veroorzaken de toename. Nederland voert de lijst aan met een toename van 49,1% Het aantal faillissementen in Duitsland steeg met 18,7%, Verenigd Koninkrijk 2%. In Frankrijk werd echter een daling genoteerd van 3,3%.

In het laatste kwartaal van 2001 steeg het aantal winstwaarschuwingen van beursgenoteerde bedrijven spectaculair. Het aantal waarschuwingen kwam uit op 41 terwijl in de drie voorgaande kwartalen gemiddels 13 beursgenoteerde bedrijven een winstwaarschuwing uitbrachten. Het zijn met name IT-bedrijven die in moeilijkheden verkeren, gevolgd door industriele bedrijven. Gemiddeld daalden de aandelenkoersen van de betreffende ondernemingen binnen 24 uur met 6 tot 15%.

De Business Recovery Unit (BRS) bestaat net zoals bij een bergingsteam dat een schip in nood veilig moet stellen, uit een team specialisten: accountants, bankiers, fiscalisten, crisismanagers, etc. De unit staat dag en nacht paraat om meteen in actie te komen.

Pure mismanagement

Directeur Bernt Kok van BRS: Als de curator nog voor het bankroet het bedrijf probeert op te lappen, is het opmerkelijk dat 50% van de problemen ontstaat door pure mismanagement. Nog opmerkelijker is het dat bedrijven zelf heel andere redenen opgeven. Redenen als persoonlijke omstandigheden en economische factoren worden vaak genoemd. Dit blijkt met respectievelijk 29% en 21% in de werkelijkheid genuanceerder te liggen.

Kok: Alleen is het enorm jammer dat wij pas 5 voor 12 worden gebeld door bedrijven. Dat beperkt het aantal oplossingen enorm in vergelijking met de mogelijkheden als je om half 12 binnenkomt. Te vaak houden managers problemen onder de tafel en doen alsof er niets aan de hand is uit angst voor de gevolgen. Menselijk, maar wel funest. Hoe eerder je recovery specialisten erbij betrekt des te meer alternatieven je hebt om tot een succesvolle recovery te komen.



Ingezonden persbericht