GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 22 april 2002 13:18
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks Houtwet morgen in Eerste Kamer

(22 april 2002)

Het CDA moet kiezen voor eerlijke handel en de wet 'Duurzaam geproduceerd hout' steunen. Deze wet maakt goed en fout hout herkenbaar. Hout uit duurzaam beheerd bos krijgt een label 'duurzaam geproduceerd', de rest 'niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd'. Al in 1998 werd de initiatiefwet van Marijke Vos door de Tweede Kamer aangenomen. Morgen, dinsdag 23 april, behandelt de Eerste Kamer de houtwet. In de Tweede Kamer kreeg de wet de steun van alle partijen, met uitzondering van de VVD. Ook in de Eerste Kamer is de VVD weer mordicus tegen. Het CDA aarzelt.

Het CDA moet nu kiezen voor eerlijke handel. Eerlijk voor het bos, eerlijk naar de consument en eerlijk naar de producent. De verplichte labelling stelt de consument en de industrie in staat om 'de juiste keus' te maken. In de huidige situatie is er een veelheid van onduidelijke certificaten en veel valse claims. Daarom moet de overheid regels stellen om betrouwbare informatie te verzekeren! De tegenstanders verzetten zich tegen een verplicht label. Dit zou namelijk de vrije handel beperken. Volgens ons is het juist een bijdrage aan daadwerkelijk vrije handel. Want pas als consumenten en afnemers weten wat ze kopen, zijn ze vrij om te kiezen: voor duurzaam of niet duurzaam hout.

De sector heeft de afgelopen 10 jaar de kans gehad om via vrijwillige maatregelen te laten zien dat ze het probleem van de ontbossing kunnen aanpakken. Het doel in Nederland was 100% duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2000. Het bleef echter bij niet meer dan 6 - 8%. Tijd dus voor maatregelen!

De kern van het wetsvoorstel is de verplichting om alle houtproducten die op de Nederlandse markt worden gebracht, te labellen. Hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos krijgt het stempel 'aantoonbaar duurzaam geproduceerd', de rest het predikaat 'niet aantoonbaar duurzaam geproduceerd'. In de wet wordt nauwkeurig omschreven wat de criteria voor 'duurzaam' zijn. Die criteria lijken sterk op die van het door de milieubeweging gepropageerde FSC-keurmerk voor duurzaam hout.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -