Nationale Vereniging de Zonnebloem

Breda, 22 april 2002

Aanmeldingsstop ondanks uitbreiding met 200 plaatsen

IN 2002 BIJNA 6400 ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN
MET DE ZONNEBLOEM OP VAKANTIE

Bijna 6400 langdurig zieken en lichamelijk gehandicapten gaan dit jaar met de Nationale Vereniging de Zonnebloem op vakantie. Dat zijn er 200 meer dan in 2001. De capaciteitsuitbreiding blijkt echter niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Nog nooit was de belangstelling voor de Zonnebloemvakanties zo groot. Omdat alle plaatsen inmiddels zijn volgeboekt en de reservelijsten uitpuilen, heeft de Zonnebloem op 15 april noodgedwongen een aanmeldingsstop afgekondigd. En dat is voor het eerst in de 40 jaar dat de vrijwilligersorganisatie vakanties organiseert. De aanmeldinsstop geldt overigens niet voor mensen die als vrijwilliger deel willen nemen. Vooral artsen, fysiotherapeuten en verpleeg-kundigen zijn nog hard nodig. In totaal doet de Zonnebloem dit jaar een beroep op 6700 vrijwilligers voor de verzorging en verpleging van de zieke en gehandicapte vakantiegangers.

"Actie Zonnebloemvakanties"

Ondanks de hulp van 6700 vrijwilligers kosten de Zonnebloem-vakanties veel geld. Dat komt door de extra voorzieningen en aanpassingen die nodig zijn. De Zonnebloem neemt die meerkosten voor haar rekening, zodat de deelnemers niet voor deze extra kosten hoeven op te draaien. Om dat te kunnen bekostigen wordt van 28 april t/m 4 mei de jaarlijkse "Actie Zonnebloemvakanties" gehouden. Via een spiksplinternieuwe commercial op de regionale radio en tv-zenders en (gratis) stopperadvertenties in de kranten, wordt het publiek opgeroepen een bijdrage over te maken op giro 145, t.n.v. de Zonnebloem Breda. Voor deze uitgebreide pu-bliciteitscampagne is ook een nieuwe slogan bedacht: "De Zonnebloem. Goed in bijzondere vakanties."

Marktleider

Precies 40 jaar geleden gingen de allereerste zieken en gehandicapten met de Zonnebloem op vakantie. Vier decennia en meer dan 100.000 deelnemers later zijn de Zonnebloemvakanties uitgegroeid tot een megaproject dat qua omvang en inhoud geen schim meer is van toen. Van een kleinschalig initiatief in sobere kloosters, naar eigentijdse vakanties op maat. Daarbij heeft de Zonnebloem zich ontwikkeld tot onbetwiste marktleider. Met als grondfilosofie dat mensen die van intensieve verpleging en verzorging afhankelijk zijn, dezelfde wensen hebben als iedere andere vakantievierder. En dus mogen de 6400 deelnemers rekenen op een optimale verzorging en service, comfortabele voorzieningen, een afwisselend en hoogstaand programma en lekker eten en drinken. Kortom: alles wat van een vakantie anno 2002 mag worden verwacht.

Gevarieerd pakket

Ruim eenderde van de 6400 vakantiegangers monstert dit jaar aan op het volledig aangepaste hotelschip "mps de Zonnebloem" voor een vaarvakantie naar Duitsland of door Nederland. De rest vindt onderdak in een van de 12 accommodaties die de Zonnebloem voor dit seizoen in Nederland en België heeft gecontracteerd. Het gevarieerde pakket biedt verder keuze uit groepsvakanties, vakanties voor (echt)paren, een bungalowvakantie voor gezinnen, regionale vakanties en vakanties voor thuiswonende (echt)paren, waarvan een der partners dementerende is. Bovendien staan 12 rookvrije vakanties op het programma en 2 vakanties voor deelnemers tot 45 jaar.


---

------

Mededeling voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling communicatie: René Rijkers, tel. (076) 564 63 11.
info@zonnebloem.nl