Universiteit Maastricht

Afdeling Communicatie

Persbericht 22 april 2002

Geschiedenis van wetenschap en techniek
Dr. E. Homburg benoemd tot bijzonder hoogleraar

Het college van bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) heeft dr. E. Homburg benoemd tot bijzonder hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en techniek en hun onderlinge samenhang aan de Faculteit der Cultuurwetenschappen.
De leerstoel is ingesteld door de Stichting Historie der Techniek (gevestigd te Eindhoven) voor een periode van vijf jaar.

Ernst Homburg (1952) is sinds september 1993 als universitair docent werkzaam bij capaciteitsgroep geschiedenis van de Faculteit der Cultuurwetenschappen. Als bijzonder hoogleraar gaat Homburg zich bezig houden met onderwijs en onderzoek op de volgende gebieden:

1.De geschiedenis van onderzoeksinstellingen binnen concrete maatschappelijke deelterreinen, zoals industriële researchlaboratoria, landbouwproefstations en toegepast wetenschappelijk onderzoek in de overheidssfeer. Het zijn instituties die bij uitstek de groeiende samenhang belichamen tussen wetenschap en techniek in de 19e en 20e eeuw.

2.De opkomst en verdere ontwikkeling van de moderne wetenschappelijke en technische professies, zoals de natuurwetenschappelijke beroepen, ingenieurs, architecten en landbouwkundigen.

3.Een meer fundamentele analyse van de historische evolutie van de concepten wetenschap en techniek, mede in de culturele context.

Juist deze combinatie van inhoudelijk gericht wetenschaps- en techniekonderzoek, van institutionele geschiedenis en van een ideeënhistorische benadering zorgt ervoor dat de leerstoel een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling en verdieping van het wetenschaps- en techniekhistorische onderzoek van de 19e en 20e eeuw.