Bloemencorso Aalsmeer

8 april 2002 Aalsmeerse Bloemencorso staat stil bij "Stop Aids Now!". persbericht (08-04-02)

55ste AALSMEERSE BLOEMENCORSO STAAT STIL BIJ 'STOP AIDS NOW!'

Het 55ste Aalsmeerse bloemencorso dat op zaterdag 7 september 2002 vanuit het bloemendorp, via Amstelveen naar de Dam in Amsterdam zal rijden, staat helemaal in het teken van STOP AIDS NOW! De honderden vrijwilligers van buurtschappen en corsocomité's uit Aalsmeer en omliggende gemeenten zullen zich inspannen om een prachtige, fleurige, ingetogen maar toch vrolijke stoet op de weg te brengen met als titel: 'Stilstaan bij Stoppen'.

De ontwerpers van het Team Zuidkoop uit De Lier hebben gekozen voor een vorm waarin het woord 'STOP' als een rode draad door de twintig grote praalwagens zal voeren. Maandagavond lichtten zij in Aalsmeer toe hoe zij dit maatschappelijke thema hebben vertaald in bijna een miljoen bloemen en planten. Na intakegesprekken met de vrijwilligers werden per comité uitgangspunten vastgesteld voor een individuele vertaalslag.

Tussen de eerste wagen van het corso en de laatste wordt de toeschouwer door toevoegingen aan de titels van de praalwagens betrokken bij doelstellingen die worden nagestreefd door STOP AIDS NOW! Zo krijgt de eerste wagen (Stopwatch) als pay off mee: 'STOP AIDS NOW!'' . Op deze wagen verschijnen, tussen zeven levensgrote beeldmerken van de actie, typerende beelden uit verschillende werelddelen, daarmee symboliserend dat de ziekte wereldwijd voorkomt. De tijd staat niet stil in de strijd tegen aids, is hier de boodschap. Op de laatste wagen van de bloemenstoet (Stopwoord) is de boodschap: 'Zeg euuh.... geen nee tegen STOP AIDS NOW!' Hierop leren kinderen lezen met behulp van leesplankjes met dieren.

STOP AIDS NOW! is een initiatief van de Stichting Aids Fonds, HIVOS (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelings Samenwerking), MEMISA (Medische Missie Actie), ICCO (Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking), en NOVIB (Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand). Eén van de doelstellingen van dit samenwerkingsverband is het voorlichten van de Nederlandse samenleving over het aidsprobleem. Op die manier wil men de steun voor de wereldwijde strijd tegen hiv/aids vergroten. Daartoe werd de actie STOP AIDS NOW! opgezet die al bij het startsein op 28 november 2000 een kamerbreed draagvlak kreeg door de gezamenlijke ondertekening van het aids2000 Manifest door alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer.

Het Aalsmeerse bloemencorso rijdt precies 650 dagen na dit startsein over de Dam in de hoofdstad. Met zo'n 600.000 toeschouwers langs de ruim twintig kilometer lange route is het, volgens het toeristisch onderzoeksinstituut NRIT, één van de grootste publiekstrekkers in Nederland.
Al eerder werd het Aalsmeerse bloemencorso ingezet om de aandacht van het publiek te vestigen op de goede doelen van maatschappelijke instellingen. In 1990 stond het werk van het Prins Bernhard Fonds centraal, in 1992 werd het 125 jarig bestaan van het Rode Kruis luister bijgezet, in 1996 stonden kinderen centraal ter gelegenheid van vijftig jaar UNICEF en in 1990 werd het werk van het 50 jarige Koningin Wilhelmina Fonds voor kankerbestrijding door de bloemenstoet onder de aandacht van het publiek gebracht.

Zowel Wiebe van der Woude van STOP AIDS NOW! als Henk de Groot van de Stichting Bloemencorso Aalsmeer toonden zich maandag beiden diep onder de indruk van de wijze waarop deze vertaalslag vorm heeft gekregen. Ook onder de honderden vrijwilligers die dit corso zullen gaan bouwen, bestond maandag groot enthousiasme over de wijze waarop het thema gestalte krijgt. Dat belooft een heel bijzonder en een schitterend schouwspel te worden van 5 tot en met 8 september.

~top
---

Het bestuur van Stichting Bloemencorso Aalsmeer heeft vrijdag vijf mensen onderscheiden die dit jaar een corsojubileum vierden.

Aalsmeer.


---