NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht Knelpunten in bouw nemen alleen maar toe
NVB dringt aan op maatregelen

Ontwikkelaars en bouwondernemers kampen in toenemende mate met knelpunten die productieverlagend werken. Dit blijkt uit de Knelpuntenmonitor Woningbouw die door het Onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft in opdracht van NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers is uitgevoerd. De NVB dringt bij staatssecretaris Remkes dan ook aan op het nemen van maatregelen. Sinds de presentatie, in februari, van het rapport van de Taskforce Woningbouwproductie is het wat dat betreft oorverdovend stil geworden.

Trage besluitvorming gemeenten, langdurig overleg met gemeenten, onvoldoende kwaliteit van gemeentelijk personeel en te lange bestemmingsplanprocedures. Het zijn vooral deze zaken die volgens projectontwikkelaars en bouwondernemers in de planontwikkelingsfase een vertragende werking hebben. Het belangrijkste knelpunt tijdens de verkoopfase is de ongunstige prijs-kwaliteitverhouding door hoge grondprijzen en in de bouwfase de stijging van de bouwkosten. In een brief aan staatssecretaris Remkes stelt NVB vast, dat de situatie vergeleken met vorig jaar verslechterd is. Een voortvarende aanpak van de problemen is volgens de brancheorganisatie noodzakelijk. Immers, de huidige vertragingen leiden niet alleen tot een lagere bouwproductie maar ook tot een minder efficiënt verlopend proces en daardoor weer tot hogere kosten, aldus NVB.

Met het laten opstellen van de Knelpuntenmonitor loopt NVB vooruit op de aanbeveling van de Taskforce Woningbouwproductie om de ontwikkelingen op de woningbouwmarkt op de voet te volgen. Omdat met deze aanbeveling tot op heden niets is gedaan, heeft NVB daarom nu zelf een knelpuntenonderzoek op touw gezet. NVB pleit er bij Remkes voor om dit onderzoek te verbreden door naast projectontwikkelaars en bouwondernemers ook andere partijen, zoals wethouders en ambtenaren van gemeenten, corporaties en andere opdrachtgevers, bij de enquêtes te betrekken.

Aan het knelpuntenonderzoek van het Onderzoeksinstituut OTB hebben dit voorjaar negentig bedrijven meegewerkt. NVB wil de Knelpuntenmonitor jaarlijks laten opstellen. Alleen dan is inzichtelijk of er bij het vinden van oplossingen daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---