CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V
22 april 2002

LESSEN UIT FRANKRIJK: STOP HET POLITIEKE NAVELSTAREN

De eerste les uit de Franse presidentsverkiezingen luidt dat Vlaanderen geen eiland is. Wat bij ons gebeurt is niet exclusief Vlaams. Politieke en maatschappelijke trends en gebeurtenissen vinden ook elders in Europa plaats. De uitslagen van de verkiezingen gisteren in Frankrijk, maar ook in Duitsland, zijn ook belangrijk voor ons land.

De tweede les is dat "politique politicienne" wordt afgestraft. De kiezers houden niet van een politiek die teveel met zichzelf bezig is, die geen inhoudelijk project heeft, die spelregels verandert in het eigen voordeel, die teveel een zaak van marketing en schone schijn is. De conclusie in eigen land is voor CD&V duidelijk: stop de navelstaarderij en de zelfbediening rond de hervorming van de kieswet. Geen mens vraagt daarom. De regering zou zich beter toeleggen op de echte problemen van de mensen.

Stop ook de versplintering en de individualisering van de politiek. Het valse debat rond herverkaveling, de mediatisering van de politieke sterfiguren, het show- en stuntgehalte van individuen zonder bagage, politici die opkomen voor hun eigen verhaal, het irriteert de bevolking terecht.

De derde les is echter de belangrijkste: de mensen vragen meer zekerheid. Niet voor niets is de menselijke zekerheid een van de drie basispijlers van CD&V. Dit zijn de thema's die vandaag aan de orde zijn: meer veiligheid, een betere verkeersveiligheid, bestrijding van georganiseerde criminaliteit, een slagkrachtige politie en justitie, een waterdichte nationaliteitswet. Stuk voor stuk thema's die de regering-Verhofstadt laat aanmodderen. Stuk voor stuk thema's waar CD&V constructief alternatieven aanreikt, die omwille van partijpolitieke halsstarrigheid worden verworpen.

Stefaan De Clerck
Voorzitter

Info: Luk Vanmaercke 02 238 38 76 - 0478 27 41 10