Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit (mei uitgave)

22/04/2002

Lochem, 22 april 2002
Met de zomer in aantocht, richt de nieuwe MenSport zich speciaal op trekvakanties per aanspanning. In Nederland en België zijn tientallen fraaie meerdaagse tochten in kaart gebracht , waarbij adressen beschikbaar zijn voor overnachting van paard, wagen en koetsier. Maar het kan ook anders . Joke en Crit Gielen uit Hapert stippelen met gebruik van stafkaarten hun eigen routes uit. Dat is niet de gemakkelijkste weg, maar wel spannend. Pietje Witlox tekende hun ervaringen op. Avonturiers onder ons kunnen hun voordeel daarmee doen.

Dit jaar komt er weer een WK-enkelspannen. De stemmen die beweerden dat zo'n wedstrijd niet spectaculair is, zijn inmiddels verstomd. Want de eerste WK, gehouden in Ebbs in 2000, liet zien dat het juist in deze rubriek gaat om de ultieme combinatie van paard-wagen-menner. Yvonne de Ruyter behaalde tijdens dat eerste WK een bronzen teammedaille. Dit jaar hoopt zij opnieuw door de selectie te komen en eind augustus naar Conty te mogen afreizen. Marie de Ronde volgt al enige tijd de carriere van deze succesvolle sportvrouw. Haar verhaal en foto's kunnen we dan ook beter een tussentijds verslag noemen.

Gert Kraaij behoort tot het illustere gezelschap van coach-koetsiers. Bij diverse gelegenheden kwamen de bekende stalhouderijen met hun prestigieuze aanspanningen op de weg. Dit jaar gaan ze met circa tien postkoetsen op uitnodging van de Rabobank naar Walcheren in Zeeland. Pietje Witlox maakte een interview met Gert Kraaij, die twee grote passies blijkt te hebben: Paarden en familie. Al veertig jaar zwaait hij de sceptor van zijn 150 jaar oude stalhouderij. De foto's zijn van Marion Keijzer.

In landelijk jurylid Wil van Hulst blijkt Madeleine Calkoen de juist persoon gevonden te hebben voor een uitgebreid verhaal over jureren van dressuur bij menwedstrijden. Wil kan met zoveel kennis van zaken, spreken over dit onderdeel. Zij kan bogen op de nodige ervaring, zowel onder het zadel als op de bok. Door haar beroep van fysiotherapeute weet ze alles van bewegen en dat is nu precies waar het omgaat bij de dressuur. Zij zegt: `De beweging van het paard krijgt een zwaardere beoordeling dan het maken van een correcte figuur.'De foto's zijn van Ineke Westers.

Wat een knuffels. Kijk nu eens zo'n spannetje wollige ezels! Nadat de MKZ roet in de hobby met aangespannen geiten en bokken gooide, richtte Gerard Hoek zijn vizier op ezels. Hij kon met dezelfde tuigjes en wagens aan de slag. En hij is er weg van! Voor Meike Merks wilde Gerard wel eens tonen hoe hij zijn ezels beleert en hoe netjes zijn pupillen ermee kunnen rijden. Vijf pagina's vol aangespannen emotie met mooie, eveneens van Meike Merks, fotografie.

Het was al aangkondigd: we zouden twee afleveringen brengen over de "Brinken". In MenSport 2 ging het over Arjan en in deze uitgave over Joop en zijn zoon Jan. Hoe gaan ze te werk? Wat is de lol van bouwen en hoe zien ze de toekomst? Ineke Westers kreeg mooie uitspraken te horen: "Je kunt een WK-parcours in 12 minuten opbouwen" ; "Weet je wat mooi is? 's Morgens vroeg alleen in dat bos staan.

Éen voorlopig slot aan de serie: "Bob van Asselt leert ons de basis" tref je in dit mei-nummer. Voor Bob is het zo helder als glas: mennen heeft alleen een mooie toekomst als de veiligheid aandachtspunt nummer
1 blijft. Meike Merks ging met de medewerkers van Bob de weg op om zich per aanspanning tussen "het blik" te begeven. Waar moet je op letten en hoe kun je vervelende en soms gevaarlijke sitiaties voorkomen.
Meer informatie over MenSport vindt u op:

www.mensport.nl