Productschap Tuinbouw

Conferentie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

"Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, mode of must". Dit is de titel van een conferentie die het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij op 24 april 2002 organiseert in het Scheveningse Kurhaus. Met deze conferentie wil het ministerie het strategisch belang van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) onderstrepen voor alle schakels en sectoren van het agrocluster. Het programma dat van 13.00 tot 18.00 uur duurt is gericht op alle ondernemers in het agrocluster waarbij bijzondere aandacht is voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Minister Brinkhorst zal de bijeenkomst openen waarna enkele kopstukken op het gebied van MVO hun visie op dit onderwerp geven. Actief gaan de deelnemers zelf aan de slag in de workshops. Er is keus uit zeven parallelle sessies die bij elkaar 4 sectoren en 3 ketens bestrijken. Na de pauze vindt een "lagerhuisdebat" plaats onder leiding van een bekende televisiejournalist en in aanwezigheid van enkele politici.

Speciaal voor de conferentie is in samenwerking met het expertisecentrum van LNV een boek samengesteld waarin managers van verschillende type onderneming de lezer deelgenoot maken van hun ervaringen met MVO. Deze zeer toegankelijke publicatie zal na uitreiking aan de congresdeelnemers een brede verspreiding krijgen in het agrarisch bedrijfsleven.

Waarom MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat in de belangstelling van politiek en ondernemend Nederland. Over het belang en waarde van MVO lopen de meningen uiteen. Is MVO een modeverschijnsel dat wel weer overwaait? Een speeltje van politici en consumentenorganisaties dat de kostprijs verhoogt en de internationale concurrentiepositie aantast? Of is MVO een "must", zoals de SER en OESO stellen? Is de tijd voorbij dat een ondernemer winst kan maken zonder daarbij de volle verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor mens en milieu. De consument gaat steeds meer letten op kwaliteit, duurzaamheid en ethische aspecten bij de productie. MVO verschaft de onderneming en haar producten een meerwaarde. Stof genoeg dus voor discussies die tijdens het congres gevoerd zullen worden in onderstaande workshops.

Workshop 1; MVO en de plantaardige en dierlijke primaire productie Workshop 2; MVO en de handel in tuinbouwproducten Workshop 3; MVO en de verwerkende industrie
Workshop 4; MVO en de retail
Workshop 5; MVO en de veevoederketen
Workshop 6; MVO en de vleesketen
Workshop 7; MVO en de zuivelketen

Opgave deelname

Voor ondernemers uit het agrocluster is deelname aan de conferentie kosteloos. Bent u geĂŻnteresseerd in de conferentie dan kunt u zich opgeven, bij voorkeur, via het aanmeldingsformulier op: www.minlnv.nl/agribusiness of u kunt het aanmeldingsformulier telefonisch aanvragen bij directie Industrie en Handel, mw. Esmaralda Geesink, telefoonnummer 070-3784272.