Arrondissementsparket Almelo

Almelo, 24 april 2002

HALT-bureaus in Twente onderzoeken fusie

De drie Halt-bureaus die in Twente werkzaam zijn hebben op 23 april een intentieverklaring getekend waarin zij zich uitspreken voor een onderzoek naar de mogelijkheid van een fusie per 31 december 2002. Bureau Halt, waar jongeren tot achttien jaar die zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld vernieling terecht kunnen voor een buitenjustitiële afdoening, is in Twente nu nog bij verschillende instellingen ondergebracht.
Halt Noord Twente (Almelo en omstreken) functioneert onder verantwoordelijkheid van de Stichting Bureau Jeugdzorg Overijssel, Halt Midden Twente (Hengelo en omstreken) is een zelfstandige stichting en Halt Enschede is onderdeel van een gemeentelijke dienst. Het initiatief tot de samenwerking is genomen door het Openbaar Ministerie in Almelo.

Van een fusie wordt meerwaarde op verschillende gebieden voorzien. Zo kan het gefuseerde bureau Halt werken vanuit een eenduidige visie, geldend voor het hele werkgebied, en flexibeler zijn in het aanbod van taakstraffen. Verder wordt een kwaliteitsverbetering verwacht in de kernfuncties en de ondersteunende functies, zoals PR en communicatie, informatievoorziening en registratie. Voor het personeel biedt een gefuseerde instelling meer mogelijkheden voor functiedifferentiatie en loopbaanontwikkeling. De verwachting is dat de Halt-bureaus na de fusie door de schaalgrootte minder kwetsbaar zullen zijn. Een fusie biedt verder efficiencyvoordelen en overheadkosten kunnen worden teruggedrongen Tot slot zien de Halt-bureaus mogelijkheden voor imagoverbetering en ruimte voor krachtdadiger optreden naar buiten.

Voor de begeleiding van de mogelijke fusie is een externe procesbegeleider aangenomen. Deze concludeert in een tussenrapportage dat er binnen de bestaande Halt-bureaus draagvlak is voor het samengaan, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. In deze randvoorwaarden stellen de Halt-bureaus onder andere dat er geen werkgelegenheid verloren mag gaan en dat de rechtspositieregelingen op elkaar afgestemd dienen te worden. De fusie dient budgettair neutraal te verlopen.

De verwachting is dat een definitief besluit over het samengaan voor de zomer genomen wordt.