Gemeente Utrecht

BENOEMING LEDEN WIJKRAAD ZUID

De Utrechtse wijk Zuid heef vanaf woensdag 24 april een wijkraad. De nieuwe raad bestaat uit 23 personen, twaalf uit Lunetten en elf uit Hoograven. Wijkwethouder Hans Spekman benoemt de leden van de raad in een speciale bijeenkomst op wijkbureau Zuid.

In totaal hebben 31 mensen zich aangemeld om zitting te nemen in de wijkraad. Met advertenties, een oproep in de huis-aan-huis verspreide Winterbrief van het wijkbureau en via de bestaande overleggroepen Lunetten en Hoograven/Tolsteeg zijn wijkbewoners opgeroepen zich te melden voor de wijkraad.

Meer dan 40 mensen hebben interesse getoond.

Uit de aanmeldingen heeft wijkwethouder Hans Spekman, op advies van het wijkbureau, een keus gemaakt op basis van een aantal criteria. Zo is rekening gehouden met spreiding over de wijk en de verschillende buurten: Hoograven (Oud-Hoograven/Tolsteeg en Nieuw-Hoograven/Bokkenbuurt, zuiden en noorden van 't Goylaan) en Lunetten (spreiding over verschillende buurten). Verder is gekeken naar de autochtone of allochtone afkomst, naar de betrokkenheid (als bewoner, ondernemer of vereniging/instelling), geslacht, lidmaatschap van de voorloper van de wijkraad, de overleggroep en tot slot leeftijd.

Van de 23 te benoemen leden zijn er elf afkomstig uit Hoograven/Tolsteeg en twaalf uit Lunetten. Een van de mensen uit Lunetten vertegenwoordigt overigens een vereniging uit Hoograven. Zeven zijn vrouw en zestien zijn man. Een lid is van allochtone afkomst. Van de 23 zijn er twee ondernemer en vier betrokken bij een vereniging. Vier waren er lid van de overleggroep Hoograven/Tolsteeg (BOTH), een van de overleggroep Lunetten.

De nieuwe wijkraad start nu met 23 leden. Er blijven twee zetels vrij, in eerste instantie voor kandidaten uit groepen die ondervertegenwoordigd zijn. Later wordt bezien hoe die zetels kunnen worden ingevuld.

De wijkraad is een onafhankelijk en zelfstandig adviesorgaan dat het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd adviseert over belangrijke zaken voor de wijk. Onderwerpen zijn in elk geval de lange termijnvisie voor de wijk, het wijkprogramma Zuid en de criteria voor de besteding van het leefbaarheidsbudget in de wijk. Ook peilt de wijkraad eens per jaar samen met de gemeente Utrecht de mening onder de bewoners over wat er gebeuren moet, de zogenaamde wijkraadpleging. De wijkraad bestaat uit minimaal 9 tot maximaal 25 personen.

Utrecht, 22 april 2002.