Provincie Flevoland



Flora- en Faunawet in werking

Per 1 april is de Flora & Faunawet in werking getreden. In afwachting van het beleidskader dat aansluit bij de nieuwe wet, verleent het College van Gedeputeerde Staten in individuele gevallen ontheffingen als de noodzaak hiervan kan worden aangetoond.

De Flora & Faunawet vervangt de Jachtwet, de Vogelwet en een deel van de Natuurbeschermingswet. De wet geeft de provincies een aantal uitvoerende bevoegdheden met het oog op het voorkomen en bestrijden van schade door beschermde dieren. De provincie Flevoland formuleert de komende maanden hoe zij deze bevoegdheden gaat gebruiken. Tot die tijd verleent het College van Gedeputeerde Staten ontheffingen in individuele gevallen waarbij de verkeersveiligheid of de veiligheid van het vliegverkeer in het geding is. Daarnaast kan de provincie ook ontheffingen verlenen ter voorkoming van landbouwschade door beschermde diersoorten.

Grondgebruikers in Flevoland kunnen een dergelijke ontheffing aanvragen bij Gedeputeerde Staten van Flevoland. Aanvragen moeten op een daarvoor ontworpen formulier worden ingediend. Het
aanvraagformulier is verkrijgbaar bij het secretariaat van de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting van de provincie (tel 0320-265510). Wanneer in de omgeving soortgelijke schade optreedt, wordt geadviseerd om een ontheffing te vragen na overleg met de St. Faunabeheer Flevoland. De Stichting kan dan eventueel zorgdragen voor één aanvraag ten behoeve van meerdere grondgebruikers. Wel moet worden aangetoond dat er belangrijke schade is of dreigt en dat er geen redelijke alternatieven zijn om dit te voorkomen.