STICHTING ALCOHOLPREVENTIE

TV-reclame voor mixdranken heeft te grote invloed op jongeren

Onderzoek toont aan dat de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken zo lek is als een mandje.

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat de huidige Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken niet goed werkt. Uit het onderzoek blijkt dat met name de tv-commercials van de Bacardi Breezers en Smirnoff Wodka grote aantrekkingskracht op jongeren uitoefenen. Volgens de onderzoekers zou de code deze reclame moeten kunnen verbieden. De Stichting Alcoholpreventie (STAP) heeft deze week op grond van het onderzoek 10 klachten gedeponeerd bij de Reclame Code Commissie .

Onderzoek: te veel ruimte voor mazen in de reclamecode Eind 2001 heeft onderzoeksbureau Ferro in opdracht van het Ministerie van VWS de werking van de huidige Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken onderzocht.
Ferro heeft aan 7 groepen van jongeren en ouderen van 14 tot 54 jaar gevraagd wat hun mening is over 17 recente tv-spots, 3 printuitingen en 7 verpakkingen. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de huidige alcoholreclamecode te veel ruimte laat voor het vinden van mazen. Het gevolg is dat daardoor ook reclame-uitingen die in strijd zijn met de letter en met geest van de code worden toegelaten.

Bacardi-commercials in strijd met 4 reclameregels De tv-commercials 'DNA' en 'in Law' van Bacardi Breezer blijken jongeren zeer aan te spreken. Vooral het rebelse en wilde gedrag van de jongeren in de spots en het hoge feestgehalte spreekt jongeren bijzonder aan. De spots refereren aan het bij jongeren populaire 'Costa-sfeertje'. De spots zijn volgens het onderzoek in strijd met zeker 4 artikelen uit de reclamecode o.a. omdat in de spots een relatie wordt gelegd tussen het drinken van breezers en de ontremmende werking van alcohol en met sociaal succes. De spots benadrukken impliciet dat het dansen met een Breezer in je hand status oplevert. Volgens de onderzoekers beschouwen bovendien minderjarigen zich als de primaire doelgroep van deze spots en ook dat staat de reclamecode niet toe.
In de spot 'Fly' van Smirnoff Wodka wordt eveneens een duidelijk verband gelegd tussen het drinken van Smirnoff en ontremming. Artikel 7 van de code verbiedt dat. Bovendien zijn jongeren van mening dat deze spot speciaal voor hen bedoeld is: de onrustige drukke beelden en geluiden en de sfeer van kicken op gevaarlijke uitdagingen spreekt hen in het bijzonder aan.
De tv-spot Lingen's Blond 'Domino' waarin de acteur na het drinken van Lingen's Blond, al salto's makend door een veld van dominostenen springt suggereert dat een lager alcoholpercentage de kans op risico's wegneemt. Volgens artikel 5 van de code mag dat niet. Lingen's Blond bevat 2% alcohol en is een product van Heineken.

Limonade of Alcohol
Verschillende verpakkingen van alcoholhoudende dranken wekken volgens de onderzoekers de indruk dat er sprake is van frisdrank of limonade. Dat geldt voor Flûgel, Hup Holland Hupje, Boswandeling, Spuitje Feige en Wave. Deze verpakkingen zijn volgens de onderzoekers in strijd met artikel 4 en artikel 14 van de alcoholreclamecode.

'Geniet, met drink met mate' is een krachteloze slogan Uit het onderzoek blijkt dat van de slogan 'Geniet, maar drink met mate' nauwelijks of geen waarschuwend effect uitgaat. De onderzoekers pleiten ervoor een nieuwe slogan als waarschuwing voor alcoholhoudende dranken te ontwikkelen.

Bron: Reclamecode voor alcoholhoudende dranken; rapportage van het kwalitatief evaluatieonderzoek; Bureau Ferro; Markt en Communicatieonderzoek in opdracht van het Ministerie van VWS; Amsterdam, december 2001.

Einde persbericht

---
Bunnik, 17 april 2002
Stichting Alcoholpreventie
Tel 030-6565041
Voor informatie:
Ir. W.E. van Dalen, directeur STAP
Mobiel: tel 0653295544

24 apr 02 11:39