AutoRai

24-4-2002

Toyota Corolla Trekauto van het Jaar 2002

De titel 'Trekauto van het Jaar 2002' is in de klasse tot 24.000 euro gewonnen door de Toyota Corolla. Op de tesbaan van DAF , waar de jaarlijkse test onder auspiciën van de ANWB werd gehouden, wist de Corolla de concurrentie achter zich te laten.

Jaarlijks wordt door de Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) een vergelijkende test georganiseerd om vast te stellen welke autos het meest geschikt zijn om een aanhanger te trekken. Het onder auspiciën van de ANWB uitgevoerde testprogramma wees uit, dat de Toyota Corolla
1.6 16v in de klasse tot 24.000 euro de beste trekauto is.

De Verkiezing Trekauto van het Jaar is uitgevoerd op de DAF testbaan. Daar kunnen hellingproeven worden gedaan en de combinaties worden getest op de meest uiteenlopende soorten plaveisel: asfalt, beton, klinkers en trajecten met richels en/of ernstige spoorvorming.

Tijdens de test zijn de autos beladen met twee personen en 100 kilogram bagage. De trekhaak krijgt de maximale, door de fabrikant toegestane kogeldruk. Een representatieve caravan completeert de praktijkgetrouwe situatie. Waarbij uiteraard rekening gehouden wordt met het maximaal toegestane (geremde) aanhangergewicht. Bij de middenklassers is dat een gewicht tot 1.300 kilogram. In totaal werden dit jaar 22 autos, verdeeld over vier klassen, beoordeeld.

De jury was in het testrapport uitermate lovend over de vijfdeurs Corolla 1.6 16v: Een fijne auto, met een pittige motor en een sportief onderstel dat feilloos aangeeft waar de grenzen liggen. Weggedrag en prestaties werden als uitstekend beoordeeld, terwijl het comfort als goed werd gekwalificeerd.

Voor wie al eerder kennismaakte met de nieuwe Toyota Corolla zullen de bevindingen van de ANWB/KCK niet verrassend zijn. De nieuwste generatie Corolla scoort dus niet alleen hoog op weggedrag, ergonomie en Europees design - zoals uit vele publicaties is gebleken - maar blijkt ook een uitgelezen trekauto te zijn. Dit laatste onder meer door zijn relatief hoge trekkracht van 150 Nm bij 4.800 tpm.

Voor velen zal het predikaat Trekauto van het Jaar opnieuw een extra aankoop-argument vormen.