Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

25 april 20.00 uur
STERRENKUNDE: OORTLEZING DOOR PROFESSOR JAMES E. GUNN Mapping the Nearby Universe

Professor James E. Gunn is Eugene Higgins Professor aan de Universiteit van Princeton sinds 1980. Zijn astronomische carrière laat een breed spectrum van activiteiten zien: hij droeg op doorslaggevende wijze bij aan de moderne kosmologie, zowel in theoretisch als in observationeel opzicht, en ontwierp baanbrekende instrumenten voor Palomar Observatory en de Hubble Space Telescope. Sinds 1999 is hij technisch directeur van de Sloan Digital Sky Survey die tot doel heeft miljoenen nabije sterrenstelsels in kaart te brengen, de verst verwijderde objecten te ontdekken en fundamentele kosmologische vragen te beantwoorden. James Gunn heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen.

Het onderwerp
Nadat ontdekt werd dat de Melkweg slechts één van de vele sterrenstelsels is, hebben astronomen steeds dieper het heelal ingekeken om de evolutie van sterrenstelsels, en de afzonderlijke sterren daarin, te bestuderen. Een tweede doel was de verdeling van zichtbare en donkere materie in kaart te brengen. De Sloan Digital Sky Survey is een bijzonder omvangrijk project dat de noordelijke hemel bestudeert en niet alleen het nabije Heelal met ongeëvenaard detail in kaart zal brengen, maar ook een glimp van het Heelal op grote afstand te zien zal geven, zoals zichtbaar in de zeldzame, maar bijzonder heldere quasars. Professor Gunn zal dit project en zijn technische uitdagingen beschrijven en de behaalde en te verwachten wetenschappelijke resultaten behandelen.

De Oortlezing wordt jaarlijks georganiseerd, ter herinnering aan deze grote sterrenkundige, door de Stichting 'Het Hendrik Jan Oort Fonds' en de Leidse Sterrewacht. De lezing is bedoeld voor een breed geïnteresseerd publiek. Hij zal in het Engels worden gegeven.
Informatie en kaarten: Jeanne Drost, Sterrewacht Leiden 071-5275833 (ma-vr 9-11)
e-mail: drost@strw.leidenuniv.nl

Informatie: Hilje Papma, wetenschapsvoorlichter 071-5273282 hd.papma@ics.leidenuniv.nl
Informatie over de Faculteit Geneeskunde (onderwerpen met een *): Afdeling Voorlichting LUMC: 071-526 8005