GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 april 2002 20:13 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wapeninspecties Irak en ontslag Bustani

(25 april 2002)

Kamervraag
Vragen van het lid Karimi aan de minister van Buitenlandse Zaken


1) Kent u het artikel 'VS wilden ontslag Bustani om oorlog met Irak'? Wat is uw oordeel over zijn werkzaamheden en zijn functioneren in de periode dat hij directeur is geweest?


2) Is u in uw contacten met de VS gebleken dat toetreding van Irak tot de OPCW een aanval van de VS op dit land zou bemoeilijken en dat dit een van de redenen is dat de VS om het ontslag van Bustani te eisen? Hoe serieus was de optie van toetreding van Irak tot de OPCW? Werden er al voorbereidingen voor deze specifieke toetreding getroffen?


3) Wat vindt u van het dwangmiddel dat de VS gebruikten om de contributie met 20% te verlagen indien de directeur van de OPCW niet zou opstappen?

4) Bent u, uitgaande van het idee dat alles in werk gesteld zou moeten worden om de wapeninspecties in Irak te hervatten, van mening dat het juist het doel zou moeten zijn om Irak toe te laten treden tot de OPCW? In hoeverre verhoudt het doel van de OPCW om zoveel mogelijk landen te laten toetreden zich tot de weigerachtige houding van de VS om Irak tot deze organisatie te laten toetreden?

5) Wat was het stemgedrag van Nederland in de OPCW toen het voorstel van het ontslag van Bustani aan de orde was en welke argumenten deden u tot deze conclusie komen? Heeft de EU in deze kwestie een gezamenlijke lijn getrokken? Is er door de VS druk uitgeoefend op Nederland en/of andere EU-lidstaten om het voorstel voor ontslag te steunen?

6) Vindt u dat de strijd tegen het terrorisme een terrein beslaat dat louter aan de VS toebehoort? Zo ja waarom? Zo neen, waarom waren de VS ogenschijnlijk geïrriteerd over vermeende uitlatingen van Bustani over de strijd tegen het terrorisme en de rol van chemische wapens hierin?
25 april 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -