Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Toekomstvisie Nieuwe Hollandse Waterlinie ontwikkeld

24 april 2002 - Staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij neemt het Voorontwerp Linieperspectief Nieuwe Hollandse Waterlinie in ontvangst op donderdag 25 april. Landschapsarchitecten, cultuurhistorici en burgers hebben samen nagedacht hoe het nationale project de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe vorm moet krijgen. Alle ideeën, perspectieven en visies zijn gebundeld in het Voorontwerp.

In vijf regionale bijeenkomsten worden individuele burgers, maatschappelijke organisaties, gemeenteraadsleden en leden van Provinciale Staten geïnformeerd over het Voorontwerp. Ook krijgen zij gelegenheid commentaar te leveren. Het is de bedoeling dat de totaalvisie op het gebied van de Waterlinie als Rijks- en provinciebeleid na vaststelling wordt uitgewerkt in provinciale streekplannen.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestrijkt een gebied dat loopt van Muiden aan het IJsselmeer tot de Biesbosch, een strook van 85 km. Het gebied ontleent naam en samenhang aan het feit dat het door een samenstel van forten, dijken en andere verdedigingselementen een belangrijk instrument was in het defensiestelsel van Nederland. Water was daarbij onze natuurlijke bondgenoot: door delen van het gebied bewust onder water te laten lopen en op strategische punten militaire verdedigingsposten in te richten.

De Waterlinie heeft haar militair-strategische waarde verloren, maar is bezig een cultuurhistorisch monument van internationale allure te worden en wordt ook als zodanig erkend in de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en Nota Belvedere. Nominatie als werelderfgoed bij UNESCO is in voorbereiding.

U kunt ook kijken op:
www.hollandsewaterlinie.nl
www.hollandsewaterliniedebat.nl


---