Nationaal Dubo Centrum

donderdag 25 april 2002

Verankering duurzaam bouwen in regelgeving

Hoe duurzaam bouwen in de bouwtechnische regelgeving wordt verankerd, heeft staatssecretaris Remkes in zijn brief van 9 april aan de Tweede Kamer uiteengezet.

Materialen
Naar verwachting worden per 1 januari 2005 prestatie-eisen in het Bouwbesluit opgenomen om de totale milieubelasting van materialen in de nieuwbouw van woningen te beperken.

Bouw- en sloopafval
Per 1 januari 2004 wil Remkes de eisen voor de scheiding van bouw- en sloopafval bij algemene maatregel van bestuur uniformeren; deze regeling komt dan in de plaats van de huidige gemeentelijke bouwverordeningen.

Waterprestatie
Van de introductie van een waterprestatie in het Bouwbesluit wordt afgezien conform het OPB-advies, aangezien bij de uitwerking van dit voorstel een normering meer zwakke dan sterke kanten heeft (een knelpunt is onder meer de wijziging van sanitairkeuzen tijdens de bouw).

EPC
Per 1 juli 2002 of 1 januari 2003 vindt de aanscherping van de EPC's voor de utiliteitsbouw naar verwachting plaats. Verdere aanscherpingen voor woning- en utiliteitsbouw zijn mede afhankelijk van de techische ontwikkelingen, zo stelt Remkes in zijn brief.

Gezondheid
Op het gebied van gezondheid worden naar verwachting per 1 juli 2002 de normen voor contactgeluid strenger. Het is verder de bedoeling om in april het actieprogramma 'Milieu en Gezondheid' aan de Tweede Kamer aan te bieden, waarin acties staan die tot aan een verbetering van het binnenklimaat in gebouwen moeten bijdragen. Die acties kunnen dan weer tot aanpassingen in het Bouwbesluit leiden.