Gemeente Breda

25-04-2002

Peuterspeelzaal Koekeloere geopend

Donderdagochtend 25 april is peuterspeelzaal Koekeloere geopend. In aanwezigheid van vele peuters en hun ouders opende coördinator Betty de Ridder het nieuwe speelonderkomen. Koekeloere maakt onderdeel uit van de brede school t Kievitsnest.
Op de peuterspeelzaal wordt gewerkt met de Kaleidoscoopmethode, hierdoor verwerven kinderen vaardigheden en kennis door ze actief te betrekken bij andere mensen, materialen en gebeurtenissen. Deze methode wordt ook gebruikt tijdens de eerste twee jaren op de basisschool t Kievitsnest. De peuterspeelzaal is drie dagdelen per week open en biedt ruimte aan maximaal vijftien kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar.

Koekeloere valt op door zijn ergonomisch verantwoorde meubeltjes. Daarnaast is er een constructie- en bouwhoek, huishoek, knutsel-/atelierhoek en verkleedhoek. Deze hoeken vormen een onderdeel van de Kaleidoscoopmethode.

Brede school
De brede school vloeit voort uit het onderwijs-, jeugd- en welzijnsbeleid. De brede school staat voor een meerjarig traject waarin verschillende partijen samenwerken. Het doel is de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren in een breder verband dan alleen de school te verbeteren. Belangrijke aanleiding hiervoor is dat veel scholen, organisaties en instellingen ervaren dat zij afzonderlijk niet genoeg kunnen betekenen voor kinderen en jongeren in hun buurt. Maar wel als ze hun krachten bundelen. De brede school biedt een aanpak die de leef- en leermilieus van het gezin, de vrije tijd en de scholen met elkaar verbindt.

Om ervaring op te doen met de brede schoolaanpak draaien inmiddels pilots in de districten Noordoost en Noordwest. De gemeente heeft gekozen voor de basisscholen De Vlier en Hagehorst in Kesteren-Muizenberg en basisscholen Het Kievitsnest en De Samenloop in Geeren-noord. Dit zijn onderwijskansenscholen. Deze vier scholen bevinden zich in twee wijken met een verschillend karakter, sociale netwerk en infrastructuur. Daarnaast is de keuze gebaseerd op de pro-actieve houding van deze scholen. Specifiek voor de het Kievitsnest en de Samenloop speelt mee dat de brede schoolaanpak goed past in het project samenwerken aan leefbaarheid in Breda-Noord. Dit project is bedoeld om de leefbaarheid in deze buurten te verbeteren.

Breda, 25 april 2002