Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

Min VWS: Advies bepleit vrijetijdsarrangementen voor tieners

Donderdag 25 april 2002, nummer 52

ADVIES BEPLEIT VRIJETIJDSARRANGEMENTEN VOOR TIENERS

Er bestaat zowel bij ouders als bij jongeren zelf behoefte aan aparte vrijetijdsvoorzieningen voor tieners. Ouders vinden dat die moeten aansluiten bij de huidige buitenschoolse opvang, tieners zelf geven de voorkeur aan wat lossere voorzieningen in de wijk. In beide gevallen is wel professionele begeleiding nodig. Een vrijetijdsarrangement biedt een ontmoetingsplek, een begeleider, computer- en internetactiviteiten, huiswerkbegeleiding en doorgeleiding naar diverse sport- en culturele activiteiten.

Dit concludeert de commissie Tieneropvang in een advies dat op verzoek van staatssecretaris Margo Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is gemaakt. De commissie, onder leiding van Jan Heemskerk, heeft het advies donderdag in Amsterdam aangeboden aan de directeur-generaal welzijn en sport van VWS, Marcel van Gastel. Volgens de commissie moet niet meer over tieneropvang worden gesproken, want dat vinden tieners kinderachtig; de commissie stelt voor om voortaan de term vrijetijdsarrarrangementen voor tieners te hanteren.

Volgens de commissie moet er vanaf 2004 een landelijke stimuleringsregeling tienerarrangementen van kracht worden. Tot die tijd moeten de huidige experimenten tieneropvang kunnen blijven draaien. De financiering moet zowel gaan via de reguliere buitenschoolse opvang . door uitbreiding van de Wet Basisvoorziening Kinderopvang . als via gemeenschappelijke financiering van Rijk en gemeenten. Gemeenten kunnen via inschrijfprocedures een actieve rol vervullen. Zij zijn nu vaak weinig betrokken bij tieneropvangprojecten. De commissie vindt dat niet van bovenaf opgelegd moet worden welke variant de voorkeur heeft. De behoefte van ouders en tieners zelf moet leidend zijn.

Uit onderzoek blijkt dat er in 2007 behoefte is aan bijna 50.000 plaatsen: 10.000 plaatsen voor de vaste opvang van tieners tot 16 jaar en ruim 38.000 plaatsen voor een meer flexibele opvang in de wijk. De kosten moeten volgens de commissie door rijk, gemeenten en ouders gezamenlijk gedragen worden. De totale kosten voor deze voorzieningen voor tieners zouden in 2007 166 miljoen euro bedragen, zo heeft de commissie becijferd.

Bestaande tieneropvangprojecten Nederland telt 1,1 miljoen tieners van 12 tot 17 jaar. Tieneropvang is in Nederland nog een relatief onbekend fenomeen. In landen als Zweden en Denemarken heeft men er daarentegen veel ervaring mee. In 1999 is de Tijdelijke regeling innovatie tieneropvangprojecten van start gegaan. Voor de experimenten heeft het ministerie van VWS een bedrag beschikbaar gesteld dat oploopt tot 10 miljoen gulden (=4,5 miljoen euro) per jaar. Aan 59 gemeenten is een meerjarige uitkering verstrekt voor de realisering van één of meerdere tieneropvangprojecten tot 2003. Een aantal projekten is vanwege gebrek aan belangstelling of geld tussentijds gestopt.

De kern van de tieneropvang is het gelegenheid bieden om leeftijdgenoten te ontmoeten, aan activiteiten deel te nemen en huiswerk te maken. De tieners kunnen terecht op alle schooldagen gedurende enkele uren aansluitend op de schooltijden en in een deel van de schoolvakanties. De gemiddelde bezoeker van de tieneropvang is 12 jaar en iets vaker een jongen dan een meisje. In totaal maken 1.825 jongeren gebruik van de experimentele projecten. Het gaat merendeels om tieners uit groep 7 of 8 van het basisonderwijs of in de eerste of tweede klas van het voortgezet onderwijs.

-0-0-0-