CDA

Bartho Pronk: België overstag inzake AOW-korting

België past eindelijk de pensioenregels aan. België zal voortaan het rijkspensioen niet meer automatisch korten omdat de partner van de pensioengerechtigde een eigen Nederlands AOW-inkomen krijgt. Dit is een succes voor CDA-Europarlementariër Bartho Pronk, die deze misstand al jarenlang aan de kaak heeft gesteld.

Nederland hanteert via de AOW een minimum-pensioenstelsel, burgers zijn zelf verantwoordelijk voor een aanvullend inkomensafhankelijk pensioen. De Belgische overheid daarentegen garandeert aan iedereen een pensioen dat afhankelijk is van zowel het vroegere inkomen van de pensioengerechtigde als van het inkomen van de partner. Nederlanders die in België hebben gewerkt, komen in aanmerking voor dit Belgische rijkspensioen. Zij ontvangen dit pensioen boven op hun AOW. Voor de Belgische pensioenwet ontstaat echter een nieuwe situatie op het ogenblik dat de partner 65 jaar wordt. Volgens de Nederlandse regels vervalt dan een toeslag op de AOW en wordt het ontbrekende deel AOW rechtstreeks gestort op de rekening van de partner. Netto verandert er niets - men krijgt niet meer AOW dan voorheen - maar de Belgische wet interpreteert dit als een eigen inkomen van de partner met als gevolg dat het rijkspensioen wordt gekort. Dit kan al snel enige honderden euros netto per maand schelen.

Bartho Pronk: "Na de veroordeling van België door het Hof in Luxemburg in de zaak Engelbrecht gebeurde er aanvankelijk niets. In reactie op vragen van mij heeft de Europese Commissie actie ondernomen. Met als gevolg dat regeringscommissaris van Sociale Zekerheid Greet van Gool onlangs heeft medegedeeld de regels te veranderen. Het ziet er naar uit dat gedupeerden - met een terugwerkende kracht van tien jaar - het te weinig gekregen pensioengeld kunnen terugvorderen. Het is wel belangrijk dat iedere grensarbeider met recht op een Belgisch pensioen zich meldt bij de Rijksdienst voor Pensioenen, omdat België niet automatisch de gunstigere regels zal toepassen op de rechthebbenden."