Gemeente Alphen aan den Rijn


Lessen verzelfstandiging Gemeentelijke diensten

Op 23 april heeft het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn een rapport openbaar gemaakt over het proces rond de verzelfstandiging van sportvoorzieningen binnen deze gemeente. Het rapport, opgesteld door het onafhankelijke onderzoeksbureau DSP-Groep, heeft betrekking op de beheerstaak van onder meer de zwembaden, sportvelden en sportaccommodaties. Tot 1 juli 2001 was het beheer een taak van de gemeentelijke taakgroep Sport en Recreatie, die sindsdien is overgegaan in de handen van de zelfstandige stichting Sportspectrum. Doel van de operatie was onder meer een verbeterde dienstverlening aan het publiek en de betrokken sportverenigingen.

Het verzelfstandigingsproces heeft van 1997 tot 2001 geduurd. In deze periode zijn allerlei regelingen getroffen en afspraken gemaakt met betrekking tot de bestuurlijke, de personele en de financiële kant van de nieuwe stichting, die met 'zilveren koorden' - de subsidierelatie - aan de gemeente verbonden blijft. Het rapport gaat met name in op de vraag hoe de verschillende onderdelen van dit proces zijn verlopen en bestuurlijk en ambtelijk zijn gestuurd. Het rapport spreekt zich nog niet uit over de vraag in hoeverre de doelstellingen van de verzelfstandiging al feitelijk zijn behaald. Hiervoor moet worden gewacht tot de nieuwe stichting de aanloopfase voorbij is.

Het rapport noemt naast een aantal sterke ook de zwakke punten in de wijze waarop de verzelfstandiging is aangepakt. Eén en ander mondt uit in een hoofdstuk met 'lessen' (gebaseerd op ervaringen in Alphen aan den Rijn en op ervaringen in andere gemeenten) voor toekomstige verzelfstandigingsprocessen.

Het gemeentebestuur onderschrijft de aanbevelingen uit het rapport van harte en zal de lessen zeker in toekomstige
verzelfstandigingstrajecten meenemen. Het inventariseren van de leerpunten was ook de primaire doelstelling achter deze onderzoeksopdracht.

Persbericht 25, 23 april 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 april 2002 laatste wijziging