Skatebond Nederland


Persbericht

Skeelercompetitie volop in ontwikkeling

Bijna honderd wedstrijden vullen kalender van april tot eind september

t-Harde, 25 april 2002 De Skatebond Nederland (SBN) presenteert in 2002 een uitgebreide kalender van bijna honderd skeelerwedstrijden. Vijf Nederlandse skeelerklassiekers, lange wegmarathons van internationale allure, vormen samen de Univé Topcompetitie. Daarnaast zijn zeventien traditionele rondjes om de kerk - echte publiekstrekkers - samengenomen in de Univé World on Wheels. Tenslotte zijn het Nederlands Kampioenschap (NK) en het Europese Kampioenschap (EK) en het Wereld Kampioenschap (WK) in de kalender opgenomen.

Harry Oosterhuis, voorzitter van de Skatebond Nederland (SBN): "De Nederlandse skeelercompetitie (speedskating) is de meest complete competitie ter wereld. Veteranen, Senioren, Junioren, Kadetten en Pupillen - zowel bij de dames als bij de heren kunnen in Nederland elk weekeinde en vaak ook nog midden in de week starten op professioneel georganiseerde wedstrijden."

Weer een jaar zonder klassiekers op natuurijs

De Skatebond Nederland werkt hard om de groei van het aantal wedstrijden in goede banen te leiden en de internationale, nationale en regionale competities goed op elkaar af te stemmen. "Door de wedstrijden in overzichtelijke categorieën in te delen en op de meest gunstige dagen te plannen, willen we de media steeds beter in staat stellen om over de skeelercompetitie te berichten. Wij zijn ervan overtuigd dat het Nederlandse publiek - na alweer een winter zonder grote wedstrijden op natuurijs - de grote skeelerwedstrijden graag op televisie, radio en in de krant wil volgen", aldus Oosterhuis.

Univé Topcompetitie

De Univé Topcompetitie brengt net als vorig jaar alle grote skeelerklassiekers onder één noemer. Deze wedstrijden zijn allemaal lange, zware tochten waarop het peloton in weer en wind door fraaie Nederlandse landschappen jaagt. Nieuw is dat de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) alle Nederlandse klassiekers heeft opgenomen in de Roller World Cup (persbericht volgt).

De data van de Univé Topcompetitie:
Naam Paats Provincie Afstand Datum
Elfmerentocht Bantega Friesland 75 km 11mei
Klim van Steenwijk Steenwijk Overijssel 63 km 5 juni Skeelerronde Zaanstad Zaanstad Noord-Holland 63 km 15 juni Alemse Skeelermarathon Alem Gelderland 63 km 31 aug Bartlehiemtocht Hallum Friesland 100 km 7 sept

Univé World on Wheels

De Univé World on Wheels (WOW) brengt zeventien rondjes om de kerk onder een noemer. Op al deze wedstrijden zijn alle A-rijders present en kan het publiek van dichtbij in contact komen met nationale en internationale skeelerhelden. De hoofdsponsor Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

Het rondje om de kerk , afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in dorpen in Gelderland, Overijssel en Drenthe, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Oosterhuis: "Deze wedstrijden zijn gezellige happenings en echte publiekstrekkers. Het publiek staat massaal langs de dranghekken. De favorieten komen om de paar minuten langs, zodat de hele wedstrijd kan worden gevolgd."

De data van de Univé World on Wheels:
Emmeloord (Ov) 2 mei; Vorden (Gld) - 18 mei; t Veld (NH) - 20 mei; Hengelo (Ov) - 25 mei; Meppel (Dr) 8 juni; t Harde (Ov) 22 juni; Nijkerk (Gld) - 29 juni; Vinkenbuurt (Gld) - 6 juli; Ommen (Ov) 9 juli; IJsselham (Ov) 13 juli; Hoogeveen (Dr) 18 juli; Otterlo (Gld) 27 juli; Westkapelle (Zl) 9 augustus; Gramsbergen (Ov) - 10 augustus; Axel (Zl) 17 augustus; Purmerend (NH) 14 september; Apeldoorn (Gld) - 21 september; Nederlands Kampioenschappen (NK)

Op de kalender wordt altijd speciale ruimte ingebouwd voor NK, EK en WK. Het NK skeeleren (wegparcours) vindt op 1 juni in Hoogezand plaats voor de categorieën A- B- en C-rijders (senioren), veteranen en junioren. Oosterhuis: "Het NK is altijd een dag waarop extra fel wordt gestreden om de podiumplaatsen. Het publiek kan niet alleen zien wie de nieuwe Nederlands kampioen wordt bij de senioren, maar ook welke beloftes zich aandienen bij de junioren."

Internationale Kampioenschappen (EK en WK)

Het EK junioren vindt van 20 tot en met 24 juli plaats in Grenade sur Garonne, Frankrijk en het EK senioren van 26 juli tot en met 3 augustus in dezelfde plaats. Het WK vindt in 2002 van 22 tot en met 26 augustus plaats in Oostende/Zandvoorde in België. De Nederlandse junioren- en seniorenploeg hopen op deze belangrijke wedstrijden hun internationale opmars door te zetten.

De EK en WK worden al decennialang jaarlijks gehouden in traditionele rolschaatsnaties als Frankrijk, Spanje, Italië en Columbia. Oosterhuis: "In 1992 hebben wij een internationale aardverschuiving veroorzaakt toen Erik Hulzebosch en Jenita Hulzebosch-Smit uit het niets de favoriete buitenlanders op het WK achter zich lieten. Dat kwam omdat zij destijds als enigen op de in Nederland uitgevonden skeelers reden (vijf wielen), terwijl de concurrentie nog op ouderwetse rolschaatsen reed. Het volgende jaar al reden de buitenlanders ook op skeelers en herwonnen de traditionele rolschaatsnaties hun suprematie. De ontwikkelingen bij de junioren bieden goede hoop dat Nederland zich de komende jaren kan terugvechten naar de wereldtop."

Overige competities en wedstrijden

Naast bovenstaande wedstrijden waaraan de beste Nederlandse en buitenlandse skeeleraars deelnemen, kent de wedstrijdkalender nog enkele kleinere competities. Er is een Beloftencompetitie voor B-rijders, een Paul van Vilsteren Trofee voor veteranen en er zijn districtscompetities voor C-rijders en veteranen.

Zie voor de volledige actuele wedstrijdkalender bij persinfo op www.skatebond.nl


---
Over de Skatebond Nederland (SBN):

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:

Hajo Smit, Bestuurslid Communicatie SBN, tel.: 0228 596 594, e-mail: hjs@fscom.nl of
Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130, e-mail: h.vanos@skatebond.nl