GroenLinks


-

Europees drugsbeleid met ruimte voor Nederlandse aanpak

25 april 2002

Regelgeving op Europees niveau voor ernstige, internationale illegale drugshandel is een goede zaak, vindt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "De toevoeging dat de regeling betrekking heeft op `ernstige en/of grensoverschrijdende' handel in drugs, een voorstel van de Groenen/EVA-fractie, is cruciaal. Hierdoor kan progressief drugsbeleid, zoals in Nederland, gehandhaafd blijven."

Donderdag 25 april 2002 gaf het Europees Parlement haar goedkeuring aan de herziene voorstellen voor `Bestrijding drugshandel: minimumvoorschriften strafbare feiten en straffen'. Juist nu het Nederlandse drugsbeleid steeds meer navolging in aantal andere lidstaten vindt, is het noodzakelijk, aldus Buitenweg, dat een duidelijk onderscheid in de `grote' en `kleine' illegale drugshandel gemaakt wordt.

De voorstellen, die werden voorbereid door europarlementariër Arie Oostlander van het CDA, kwamen een paar maanden geleden al in stemming maar haalden toen geen meerderheid. De reikwijdte van de voorstellen ging het Europees Parlement toen te ver. Buitenweg: "Ik vind de herziene voorstellen een duidelijke verbetering ten opzichte van wat eerder werd voorgelegd. Er is nu een heldere omschrijving van de aard van de drugshandel die we op Europees niveau moeten aanpakken."

Opsporingsmethoden

Buitenweg maakte zich ook hard om minimale afspraken te maken over toelaatbaarheid van opsporingsmethoden. Buitenweg: "Ik ben erg blij dat, op ons initiatief, is aangenomen dat consensus tussen de lidstaten over de toelaatbaarheid van de diverse opsporingsmethoden noodzakelijk is, om op Europees niveau minimum strafrechtelijke bescherming te garanderen aan burgers."


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl