Space Research Organization Netherlands (SRON)

26 april 2002

Hoge Koninklijke Onderscheiding voor pionier van het ruimteonderzoek

Op vrijdag 26 april is aan Professor dr. ir. J.A.M. Bleeker, Algemeen Directeur van de Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON) een hoge onderscheiding uitgereikt; die van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding is toegekend op grond van de buitengewone verdiensten van Prof. Bleeker voor het Nederlandse en Europese ruimteonderzoek.

Prof. Bleeker is één van de pioniers in het internationale onderzoek dat gebruik maakt van satellieten voor astrofysisch en aardgericht onderzoek. Als klein land heeft Nederland hierin al vroeg de aansluiting gevonden met de grotere partners binnen de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, alsmede met NASA en de Russische ruimtevaart.
Prof. Bleeker promoveerde, na zijn opleiding als Natuurkundig Ingenieur aan de TU Delft, in 1971 in Leiden bij Prof. H.C. van de Hulst, één van de grondleggers van de Europese samenwerking in de ruimtevaart. In het begin van de jaren zestig legde Prof. van de Hulst, o.a. samen met de Utrechtse Prof. C. de Jager, ook de basis voor het Nederlandse ruimteonderzoek; de ontwikkeling en bouw van wetenschappelijke instrumenten aan boord van satellieten.

Vanaf 1983 is Prof. Bleeker directeur van SRON, een instituut van NWO. Onder zijn leiding groeide SRON als het nationale instituut voor ruimteonderzoek, met vestigingen in Utrecht en Groningen, uit tot één van de meest toonaangevende instituten op zijn terrein binnen Europa. Enkele jaren geleden is dit nog eens bevestigd door een internationaal samengestelde beoordelingscommissie. Door de unieke combinatie van technische en wetenschappelijke deskundigheid, en een hechte relatie met de industrie, heeft het SRON-instituut in de afgelopen 40 jaar vele opdrachten weten te verwerven voor het ontwikkelen van geavanceerde wetenschappelijke instrumenten voor tal van grote internationale ruimteobservatoria. Recente voorbeelden zijn XMM-Newton (ESA), Chandra (NASA), op dit moment operationeel, en Herschel (ESA), te lanceren in 2007. Het SRON-instituut vervult in deze observatoria de leidende rol van Principal Investigator (PI) voor één van de (drie of vier) wetenschappelijke instrumenten aan boord. Een PI-rol garandeert een meer dan evenredige wetenschappelijke opbrengst van de Nederlandse deelname aan het wetenschappelijk programma van ESA. In samenwerking met de industrie is het SRON-instituut de laatste jaren bovendien actief geworden op het gebied van het aardgericht onderzoek, d.w.z. de bestudering van de aarde vanuit de ruimte. Zo heeft SRON een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van het SCIAMACHY instrument dat op 1 maart j.l. werd gelanceerd op de ENVISAT, de grote "milieusatelliet" van ESA.

Naast de zorg voor het Nederlandse ruimteonderzoek trad Prof. Bleeker op het internationale podium in de voetsporen van De Jager en Van de Hulst in de verdere ontwikkeling van de Europese samenwerking. Hij is de architect van het lange termijn wetenschappelijke programma van ESA "Horizons 2000", waarin enkele grote, geavanceerde observatoria ("cornerstones", zoals XMM-Newton) worden afgewisseld en ondersteund door kleinere missies. Deze programma-structuur maakt het mogelijk om grensverleggend wetenschappelijk onderzoek uit te voeren op een breed terrein van onderzoekthema's, van het onderzoek aan objecten in het zonnestelsel, zoals de komeet Halley in 1986, tot het bestuderen van de verste uithoeken van het heelal bij verschillende golflengtes. Het Horizons 2000 programma van ESA, met haar strategische en flexibele programmering, is een voorbeeld geweest voor NASA en voor andere ESA-programma's. Het grote internationale succes van het Horizons 2000 programma is voor een belangrijk deel te danken aan de visie en grote inzet van Prof. Bleeker.

Nadere informatie: Dr. R. Gathier, adjunct-directeur of Drs. G. Cornet, stafmedewerker, beleidsontwikkeling , tel. 030 253 5700.