NHG


NHG-Wetenschapsdag 2002

'Relevantie van onderzoek voor de huisarts'

Vrijdag 26 april, UMC St. Radboud

Op 26 april 2002 organiseert het NHG, in samenwerking met de afdeling Huisartsgeneeskunde UMC St. Radboud, de Wetenschapsdag 2002. Tijdens deze dag kunt u zich verdiepen in het thema 'Relevantie van onderzoek voor de huisarts' door het bijwonen van presentaties, workshops en consultaties.

De NHG-Wetenschapsdag 2002 bestaat uit vier onderdelen
* Presentaties van resultaten van onderzoek ten behoeve van de huisartspraktijk
* Te denken valt zowel aan medisch-inhoudelijk onderzoek als aan implementatieonderzoek, onderzoek naar kwaliteit van zorg en onderzoek van onderwijs aan huisartsen(-in-opleiding).
* Gezien de nadruk die het thema 'Geestelijke Gezondheidszorg' de komende jaren zal krijgen binnen het kwaliteitsbeleid in de huisartsgeneeskunde, worden resultaten van onderzoek op dit terrein met extra belangstelling tegemoet gezien. Ook seksuologische onderwerpen zijn van harte welkom gezien de uitreiking van de jaarlijkse seksuologieprijs.
* Presentaties zijn er in twee vormen:

* - voordrachten: mondelinge presentaties voor een zaal met een duur van ongeveer tien minuten met vijf minuten discussie;
* - posters: in een aparte sessie wordt over geselecteerde posters gediscussieerd.
* Workshops over actuele thema's betreffende huisarts en wetenschappelijk onderzoek:
* * evidence-based medicine in de dagelijkse praktijk;
* * methodologie van kwalitatief onderzoek;
* * vertaling van onderzoeksresultaten naar de patiënt/leek en de media;
* * prioritering van onderzoeksvragen;

* * indicatoren voor kwaliteit van zorg;

* * en andere.

* Consultatie

* Aan een panel van deskundigen kunnen vragen worden voorgelegd op het gebied van methodologie, uitvoering of recrutering naar aanleiding van een onderzoeksidee of -voorstel of lopend onderzoek. De deskundigen zijn hoogleraren huisartsgeneeskunde, klinisch-epidemiologen, senior-onderzoekers huisartsgeneeskunde en leden van de Commissie Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) van het NHG. De consultatiesessies staan open voor iedereen die een idee over onderzoek voor of door huisartsen wil bespreken.
* Presentatie van wetenschappelijke projecten van huisartsen-in-opleiding
* Op de NHG-Wetenschapsdag wordt de Jan-van-Es prijs uitgereikt voor de beste haio-scriptie van het voorgaande jaar. Bij voldoende belangstelling en kwaliteit zal een aparte sessie worden gewijd aan de presentatie van wetenschappelijke projecten van haio's. Afsluitend debat
De NHG-Wetenschapsdag wordt afgesloten met een debat over het dagthema 'Relevantie van onderzoek voor de huisarts'. De vorm zal zodanig zijn dat de zaal ruim de gelegenheid krijgt mee te discussiëren.


Deelname en inschrijving
Het Nederlands Huisartsen Genootschap en de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMC St Radboud nodigen alle geïnteresseerden in onderzoek voor en door huisartsen uit deel te nemen aan de NHG-Wetenschapsdag 2002. U kunt daartoe het registratieformulier met de bijbehorende machtiging opsturen. Indien u geen registratieformulieren heeft ontvangen, zijn aanvullende registratieformulieren op te vragen bij het NHG (tel. 030-2881700). Accreditatie is aangevraagd.

De kosten van de dag bedragen ¤ 68,05 (f 150,-).
Aspirant-leden van het NHG betalen ¤ 45,40 (f 100,-). Koffie, thee, lunch en een afsluitende borrel zijn bij de prijs inbegrepen. Na ontvangst van het registratieformulier krijgt u een bevestiging toegestuurd. Het betreffende bedrag wordt rond 1 maart 2002 afgeschreven van uw rekening.

Voordrachten, posters, consultatievragen
Wilt u een bijdrage leveren aan de NHG-Wetenschapsdag 2002 in de vorm van een voordracht, posterpresentatie of deelname aan de consultatiesessies, dan kunt u bij het registratieformulier een abstract indienen. U gelieve uw abstract digitaal aan te leveren: op diskette, via de website of via e-mail:evenementen@nhg-nl.org. Abstracts dienen uiterlijk vrijdag 18 januari 2002 bij het NHG binnen te zijn. Vóór 1 februari 2002 ontvangt u dan bericht over acceptatie.

Bij de voordrachten en posters vragen wij de indieners aandacht te besteden aan het dagthema 'Relevantie van onderzoek voor de huisarts'. Zijn de resultaten van het te presenteren onderzoek van belang voor de dagelijkse praktijk? Vullen zij leemtes in de onderbouwing van het huisartsgeneeskundig handelen? Voegen zij iets wezenlijks toe aan het handelen in de praktijk? (lees ook verder in de richtlijnen voor de abstracts)

De abstracts worden beoordeeld door een selectiecommissie waarin medewerkers van het NHG en van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMC