Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

26/04/02 Prinses Margriet bij reünie Koningsschool Apeldoorn

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont vrijdag 26 april 2002 in Apeldoorn een deel bij van de reünie van de Koningsschool. In mei is het 150 jaar geleden dat de school door Koning Willem III werd geopend, als lagere school voor de zonen van leden van de hofhouding. De school verzorgt nu middelbaar onderwijs op het gebied van de bosbouw. De Prinses zal ter gelegenheid van het jubileum voor het schoolgebouw een boom planten.

In de ogen van Koning Willem III werd in de omgeving van zijn paleis, Het Loo, slecht onderwijs gegeven. Hij kocht een stuk heidegrond en liet daar op eigen kosten een school bouwen: de Koningsschool. Duizenden jongens uit de regio, ook zonen van niet-personeelsleden van de hofhouding, hebben er tot 1957 lager onderwijs genoten. Meisjes werden pas vanaf 1952 toegelaten.

In 1960 werd het gebouw opnieuw in gebruik genomen als onderwijsinstelling. Niet meer als lagere school, maar als een school voor lager beroepsonderwijs: de Bosbouwtechnische School, waar jongeren van 12 tot 16 jaar werden opgeleid tot bosarbeiders. Sinds 1997 heet de school Helicon Opleidingen MBO Apeldoorn Koningsschool.