GRAFISCHE CULTUURSTICHTING

Grafische Cultuurprijs Hueges Boekraad

Grafische Cultuurprijs voor Hugues Boekraad

De Grafische Cultuurprijs 2002 voor een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland is toegekend aan Hugues C. Boekraad (1942). De overhandiging door Jan Boterman, in deze optredend namens de BNO (Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers), vindt plaats tijdens Accolade 2002 op 2 mei a.s. in Museum Meermanno in Den Haag. Hugues Boekraad ontvangt de prijs voor zijn bijdrage, als onderzoeker, criticus, auteur en docent, aan de theorievorming en de verspreiding van kennis op het gebied van de grafische cultuur.
Boekraad was onder andere staflid aan de afdeling ontwerpen van de Jan van Eijck Academie in Maastricht en is thans (onder andere) docent aan de Academie St. Joost in Breda (theorie en geschiedenis van het grafisch ontwerpen). Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam over (grafisch) ontwerpen, waaronder de juryrapporten van De Best Verzorgde Boeken 1987 en 1988, 'Henryk Tomaszewski' (1991, catalogus Stedelijk Museum Amsterdam) en 'Wim Crouwel - Mode en module' (1997, i.s.m. Frederike Huygen).
Bewonderenswaardig vindt de jury het enthousiasme en de gedegenheid waarmee Boekraad het grafisch ontwerpen en de grafische cultuur bestudeert, beschouwt, beschrijft en onder de aandacht brengt. Boekraad ontleedt het grafisch vak vaak tot in de fijnste details, maar is ook degene die het grote geheel overziet en zich inzet voor onderzoek naar de functies en essenties van het grafisch ontwerpen en de betekenis van de grafische cultuur binnen de ontwikkelingen op sociaal, economisch en technisch gebied, aldus het juryrapport. Hugues Boekraad werd eerder onderscheiden met de Pierre Bayle-prijs voor ontwerpkritiek (1995).
De Grafische Cultuurprijs bestaat telkens uit een speciaal ontworpen oorkonde en wordt (met onregelmatige tussenpozen) toegekend door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO), het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) en de Grafische Cultuurstichting, met medewerking van Proost en Brandt Papier. De prijs werd eerder uitgereikt aan Frans Spruijt (1989), Koninklijke PTT Nederland (1991), Henk van Stokkom (1993), Randstad Holding nv (1994), Omroepvereniging VPRO (1997), Pieter Brattinga (1998), Cor Rosbeek (1999), Ada Stroeve (2000) en Stichting Schrijvers School Samenleving (2001).

NADERE INLICHTINGEN
Alwin van Steijn (020-5435413)

FOTO'S
Een foto van Hugues Boekraad is op aanvraag beschikbaar. Hetzelfde geldt voor foto's van de prijsuitreiking.

JURYRAPPORT
Het juryrapport is op aanvraag beschikbaar.

CURRICULUM VITAE
Een uitgebreid cv van Hugues Boekraad is op aanvraag (per e-mail) beschikbaar.

JURY GRAFISCHE CULTUURPRIJS
Steven Hond, secretaris Grafische Cultuurstichting Rob Huisman Crouwel, directeur BNO
Joop Roozeboom, manager communicatie KVGO
Alwin van Steijn, projectmedewerker Grafische Cultuurstichting

26 apr 02 01:03