Ingezonden persbericht PERSBERICHT 25 APRIL 2002
---

Plezier Zonder Dier voert aktie tegen circus Herman Renz in Nijmegen

Van 26-4 tot 5-5 zal het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz weer shows opvoeren te Nijmegen. Dit circus heeft ook dierenacts op haar programma staan. Zij misbruiken onder andere Bengaalse tijgers, zeeleeuwen, Indische olifanten en paarden.

Op het eerste gezicht lijkt een circus mooi en spannend; acrobatiek, wilde dieren, kortom een echt dagje uit. Maar als je verder kijkt blijkt de realiteit een stuk anders.

Hoe een circus het ook went of keert, dieren zullen de kunstjes nooit uit hun zelf doen. Dit kan alleen door een dier op te sluiten, ze jaren lang te trainen en door te straffen. Dit straffen gebeurt b.v. met een zweep, stroomstokken, stokken met punthaken of door voedsel te onthouden. Dit is de enigste motivatie voor een dier om een kunstje te doen.

Plezier Zonder Dier is van mening dat misbruik van dieren voor amusement per definitie onacceptabel is. De grote van de kooi is hierbij verder ook niet relevant. Een kooi zal nooit aan de behoeftes van een dier kunnen voldoen, hoe groot deze ook mag zijn.

Om tegen dit misbruik van dieren te ageren zal Plezier Zonder Dier op zaterdag 27-4-02 bij aanvang van de shows (om 15.00 en om 20.00) aan de ingang staan om haar eis ruchtbaarheid te geven en het publiek te informeren, door middel van flyers en spandoeken.

Door middel van informatieverspreiding en ludieke akties proberen wij mensen te overtuigen niet meer naar een circus met dieren te gaan. In het verleden voerde we ook al aktie tegen het Groot Russisch Staatscircus. Dit leidde tot vele geschokte en positieve reacties van de bezoekende mensen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via; E-mail; plezierzonderdier@yahoo.co.uk Telefoon; 06 23185855 Een website zal spoedig online zijn

Plezier Zonder Dier keert zicht tegen iedere vorm van onderdrukking van mens, dier en milieu. Voor ons gaan dierenrechten hand in hand met de strijd tegen homohaat, seksisme, racisme en voor een open en gelijkwaardige samenleving.


---
EINDE PERSBERICHT


---